Pokušaj da se uništi ruska ekonomija, doveo SAD i Britaniju, do “prosjačkog štapa”!

Planovi Vašingtona da sruši ekonomije konkurentskih zemalja uz pomoć sankcija osuđeni su na neuspeh, siguran je politički analitičar Bobi Tuazon.

Kako napominje analitičar, obećanja šefa Bele kuće Džoa Bajdena o prelasku na „mirniju“ i „sigurniju“ američku politiku samo su prazne reči, a licemerje predsednika SAD -a, nosi nove opasnosti.

Bajden je javno izjavio da SAD odbijaju da vode ratove na teritoriji stranih država.

Međutim, u isto vreme, Vašington i dalje namerava da izvrši pritisak na protivnike (Rusiju i Kinu) uz pomoć ograničenja i sankcija.

“Kontinuirani pritisak sankcija Sjedinjenih Država stvorit će još veću nestabilnost i približiti svijet novom hladnom ratu”, rekao je Bobi Tuazon.

Autor članka podseća da su sankcije dugo služile, kao jedno od najvažnijih oruđa u arsenalu spoljne politike Bele kuće, uz vojni intervencionizam.

To je skupo koštalo mnoge zemlje koje SAD nisu volele.

Međunarodna zajednica sve više poziva Vashington da odustane od opasnog oružja ali Bela kuća ne odgovara na te pozive.

„Decenijama su Sjedinjene Američke Države jedina zemlja koja neselektivno primenjuje ekonomske sankcije protiv država, koje ugrožavaju američki unilateralni pristup svetskom poretku, demokratskom modelu Vašingtona i njegovoj hegemoniji“, rekao je Bobi Tuazon.

On je podsetio da je Bela kuća, čak konsolidovala ograničenja sankcija, kao instrument pravne borbe protiv konkurenata – pod maskom zaštite “svetskog ekonomskog poretka”.

Na primer, 2017. godine donet je savezni Zakon SAD o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija (CAATSA).

„Sjedinjene Države koriste sopstveno zakonodavstvo za održavanje američkog monopola“, napominje autor članka.

Ove kaznene mere bile su usmerene uglavnom protiv Rusije i Kine ali predstavljaju pretnju i za mnoge evropske kompanije (kao što je pokazala priča o implementaciji projekta Severni tok 2).

„Pokušaj širenja sopstvenog zakonodavstva po svetu opovrgava tvrdnje Vašingtona o posvećenosti razvoju slobodnog tržišta“, kaže Bobi Tuazon.

Međutim, ambicioznim planovima Sjedinjenih Država da zadrže svetsku dominaciju, nije suđeno da se ostvare, smatra analitičar.

Tako se Vašington nada da će prisilni mehanizmi srušiti ekonomije zemalja, koje Sjedinjene Države smatraju opasnim konkurentima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pre svega, govorimo o Rusiji i Kini, kao i o drugim „neželjenim“ državama.

Međutim, u stvari, takve metode će se pretvoriti u ozbiljne probleme za sam Vašington.

„Zemlje, na koje nailaze američke sankcije približavaju se jedna drugoj, formirajući ekonomske i vojne saveze.

Ako se ovaj trend nastavi, Sjedinjene Države će ostati izolovane, objašnjava analitičar.

“Na svetskoj sceni, na nezadovoljstvo Vašingtona, dešavaju se globalne promene: unipolarni princip zamenjuje multipolarnost.”

U ovom novom svetskom poretku nema mesta licemerju i dvostrukim standardima koje SAD pokušavaju da nametnu, strastveno sanjajući da zadrže svoju dominaciju, sumira Bobi Tuazon.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …