“Šta da orem? Rudnik!?” – Meštani oterali Rio Tinto i uzeli im uzorke!

– Ko ste vi? Ko vam je dozvolio da ulazite u privatne posede?

Nekoliko desetina meštana Pranjana i Družetića se juče okupilo na međi ova dva sela kako bi sprečili predstavnike „Rio Tinta“ da izvrše geološka istraživanja u ovom kraju.

Samoorganizovanje meštana pokazalo se kao najbolja borba protiv predstavnika svetskih geoloških firmi, koje su rade da otvaraju rudnike litijuma i u rudničko – takovskom kraju.

– Nedaleko od svoje kuće sam video dvojicu ljudi koji su nešto kopali po mojoj zemlji, na nekoliko parcela i na nekoliko mesta.

Na moj ljubazan poziv, došli su u kuću, a kada sam shvatio da su oni predstavnici rudarskih kompanija, najljubaznije sam ih zamolio da napuste moje imanje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, shvatio sam da oni nisu otišli daleko, nego samo par kilometara dalje, gde su na mestu zvanom „Glavaj“ nastavili sa svojim iskopinama – rekao je ovim povodom Konstatin Stanojević, u čiju su parcelu prvo ušli nezvani gosti.

Nakon povratka sa kopanja uzoraka sa brda „Glavaj“ u Pranjanima, predstavnike rudarske kompanije je čekao „hladan tuš“ u vidu nekoliko desetina meštana ovog kraja, koji su i lično sproveli u delo svoju parolu „Znamo da ne damo“.

– Ko ste vi? Ko vam je dozvolio da ulazite u privatne posede?

Imate li kakvo rešenje, identifikaciju, rešenje po kojem radite – insistirala je na odgovoru od beogradskih geologa Ljiljana Bralović iz Udruženja „Suvoborska greda“.

– Mi smo do pre dva dana radili pod jednom firmom, a prekjuče smo dobili rešenje za firmu „Balkan istraživanja“ ali PIB, žiro račun i sve ostalo je isto kao kod prethodne „ćerke firme“ Rio Tinta.

Ukoliko vi mislite da će zbog našeg istraživanja neko da odmah otvori rudnik u vašem kraju, grdno se varate.

Mi smo, naime, mnogo miliona dolara potrošili na mnogim mestima, pa rudnik nije otvoren – rekao je okupljenim gradjanima Nenad Lončarević, geolog iz navedene firme, što je prisutne samo razjarilo.

– Da li je normalno da ja dodjem u vaš stan u Beogradu, da zauzmem vašu terasu, a vas ništa da ne pitam – otvoreno je pitao Ilija Bralović iz Pranjana.

– Ja sam danas bio u pregovorima za kupovinu novog traktora, ali, čemu sve to?

Šta da orem?

Rudnik!? – pitao je Milovan Stevović iz Družetića.

Nakon nekoliko puta, od građana izgovorenih reči, da geolozi iznose lažne podatke, koji su im, kako se od meštana moglo čuti, možda i servirani u Beogradu ili Gornjem Milanovcu, predstavnicima rudarske kompanije su oduzeti iskopani uzorci, a zatim su ispraćeni do granice Pranjana, odnosno, gornjomilanovačke opštine.

GMinfo.rs

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …