Stanovništvo severne hemisfere u velikom problemu! – Dolazi opasna zima…

“Stanovništvo severne hemisfere neće to oprostiti vlastima, koje sada, osim pandemije, moraju da se nose samo sa visokom inflacijom, a mnogi građani će ove zime, možda morati, sve prihode da daju za grejanje“.

Američka novinska agencija Bloomberg objavila je prognozu meteorologa da će naredna zima biti „vrlo oštra“.

Toliko da će napraviti haos na svim tržištima – od energenata do hrane.

Bloomberg prenosi i prognozu koja nije primarno meteorološka: da takva zima može trenutnu energetsku krizu pretvoriti u globalnu ekonomsku krizu.

Ista agencija ukazuje da stanovnici većine evropskih zemalja već počinju da dobijaju velike račune za grejanje svojih kuća i stanova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

A ako se prognoze meteorologa obistine –da računi će „postati potpuno astronomski“.

Bloomberg čak upozorava: „To će imati dalekosežne, ne samo ekonomske, već i političke posledice.

Stanovništvo neće to oprostiti vlastima, koje sada, osim pandemije, moraju da se nose samo sa visokom inflacijom, a mnogi građani će ove zime, možda morati, sve prihode da daju za grejanje“.

Još jedna sasvim verovatna posledica oštre zime, u kombinaciji sa energetskom krizom i svim drugim nedaćama, može biti nagli porast skepticizma u pogledu prelaska na „čistu“ energiju, možda najpopularniju temu o kojoj se raspravljalo poslednjih meseci pre početka energetske krize – naglašava agencija.

Prognoze meteorologa često se međusobno razlikuju, ali se sada većina njih slaže da će El Ninjo, fluktuacije temperature površinskog sloja vode u ekvatorijalnom Pacifiku, koje ozbiljno utiču na klimu, doneti veće hladnoće na severu a toplote na jugu Sjedinjenih Država i severne hemisfere.

Međutim, Polarni vrtlog, sa zonom niskog pritiska na Severnom polu, biće slabiji ove godine nego prošle.

To znači da će predstojeće zime hladni arktički vazduh češće `preplavljivati` prostore Azije, Severne Amerike i Evrope i donositi im nagla zahlađenja.

Tod Kraford, direktor američke Atmosferske meteorološke službe G2, – prognozira da će početak hladne sezone biti neobično topao, a da će hladan period doći sa početkom januara.

On veruje da će, bar u SAD, zapadnoj Evropi i severoistočnoj Aziji, proleće nastupiti rano i da će biti blago.

El Ninjo obično donosi hladne zime Koreji i Japanu, suše Brazilu, Argentini i znatnom delu Kine.

Tokom poslednjih 70 godina, nešto slično se dogodilo 8 puta.

Neočekivano zagrevanje vazduha iznad Severnog pola prošlog januara donelo je rekordne mrazeve na jugu Sjedinjenih Država u februaru, izazivajući ozbiljne poremećaje u energetskom sistemu Teksasa i smrt najmanje 210 ljudi.

Fakti

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Svaka sledeća generacija gora od prethodne, kako to zaustaviti?

Zašto niko u Srbiji ne govori o tome da nam je svaka generacija dece gora …