Najnoviji ruski „Odgovor“, pokazao se kao impresivan! – VIDEO

Ruska fregata Maršal Šapošnjikov uspešno je lansirala raketu najnovijeg protivpodmorničkog kompleksa “Odgovor”.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, bojeva glava je pogodila podvodni cilj, u Japanskom moru.

Prema otvorenim izvorima, na čelu vođene rakete kompleksa, nalazi se torpedo za navođenje, male veličine.

Došavši do područja, gde bi trebalo da se nalazi cilj, baca se u vodu i nastavlja da traga za neprijateljskom podmornicom, uz pomoć svoje hidroakustičke opreme.

Vojni stručnjaci napominju, da će kompleks „Odgovor”, značajno ojačati protivpodmorničku komponentu Ratne mornarice, Rusije.

Fregata Pacifičke flote „Maršal Šapošnjikov“ lansirala je raketu, najnovijeg protivpodmorničkog kompleksa „Odgovor“.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, lansiranje se dogodilo u Japanskom moru, a bojeva glava rakete, je uspešno pogodila podvodni cilj.

„Za lansiranje protivpodmorničkih raketa, koriste se univerzalni lanseri, koji takođe omogućavaju, upotrebu krstarećih raketa „Oniks“ i „Kalibar“, – napominju u odeljenju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Još u septembru 2019. zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Aleksej Krivoručko govorio je o napretku testiranja perspektivnog kompleksa Ansver nakon posete preduzećima Gidropribor i Elektropribor, koja su razvila kompleks.

Prema njegovim rečima, 2019. godine počela je pilot proizvodnja „Odgovora”, a planirano je da se državna ispitivanja završe 2020. godine.

Tada je zamenik ministra odbrane RF rekao da će kompleks „Odgovor“ biti naoružan novim i modernizovanim površinskim brodovima klase korvete, fregate i krstarice, uključujući tešku nuklearnu raketnu krstaricu, Admiral Nahimov.

„Kompleks je dizajniran da uništi potencijalne neprijateljske podmornice.

Nakon odvajanja od projektila, bojeva glava pada u područje gde se verovatno nalazi podmornica i automatski je pronalazi i pogađa“, objasnio je Krivoručko.

U novembru 2020. TASS je, pozivajući se na izvor u vojno-industrijskom kompleksu, izvestio da je „Odgovor“ prošao državne testove.

„Državna testiranja najnovijeg brodskog protivpodmorničkog kompleksa „Odgovor”, su uspešno završena.

Oni su sprovedeni od 2019. godine sa odbora prve serijske fregate projekta 22350 „Admiral Kasatonov”, – rekao je sagovornik agencije.

Torpedo bacanje

Ministarstvo odbrane RF, još nije objavilo tačne taktičko-tehničke karakteristike „Odgovora“.

Prema podacima iz otvorenih izvora, kompleks raspoređen na površinskim brodovima koristi protivpodmorničku raketu 91RE2.

Njegova masa je 1300 kg, dužina – 6,5 m, domet paljbe – 40 km, brzina leta – 2 maha.

Na raketi 91RE2 je kao bojeva glava, ugrađen protivpodmornički torpedo MPT, koji može da postigne brzinu do 45 čvorova, sa dometom krstarenja od 8 km i dubinom krstarenja do 450 m.

Prilikom upotrebe kompleksa, raketa se lansira u područje navodne lokacije neprijateljske podmornice.

U ciljnoj oblasti, ona ispušta torpedo, padobranom u vodu.

Nakon toga, MPT nastavlja samostalnu potragu za neprijateljskom podmornicom, koristeći sonarnu opremu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U ovom slučaju, navođenje „Odgovor“ može da se sprovodi ne samo brodovima, već i protivpodmorničkim helikopterima i avionima.

Ovaj kompleks se odlikuje velikim dometom gađanja, visokom preciznošću izlaza torpeda do tačke pada, a samim tim i većom verovatnoćom udara u podmornicu, objasnio je Konstantin Sivkov, doktor vojnih nauka, kapetan 1. reda u penziji.

„Bojeva glava kompleksa je torpedo male veličine, koje može da uništi podmornice… Ovaj tip torpeda je već u upotrebi, u mornarici“, objasnio je ekspert.

Savremeni sistemi

Analitičari napominju da se izrada i usvajanje „Odgovora” za naoružanje odvija, u okviru državnog programa za razvoj naoružanja.

Podsetimo, početkom novembra je Vladimir Putin, na jednom od sastanaka o odbrambenim temama uz učešće vojske, rukovodilaca i konstruktora vojno-industrijskih kompleksa, rekao da će do 2027. godine ruska mornarica imati 70 odsto, novog naoružanja.

„U protekle četiri godine mornarica je uključila 49 novih brodova i borbenih čamaca, devet naprednih raketnih sistema i deset aviona.

Program modernizacije flote, se stalno povećava.

Generalno, do 2027. godine nivo njegove opremljenosti savremenim naoružanjem trebalo bi da pređe 70%“, istakao je predsednik.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Komentarišući uspešno izvođenje raketnih paljbi pomoću kompleksa „Odgovor“, Konstantin Sivkov je istakao, da su oni važan korak, ka njegovom usvajanju od strane ruske mornarice.

„Pojava ovakvog modernog naoružanja u ruskoj mornarici je veoma važna, jer su podmornice potencijalnih suprotstavljenih sila Ruske Federacije, uključujući SAD, sada ključni neprijatelj za flotu.

Prisustvo takvog kompleksa omogućava pouzdanije obezbeđivanje borbe protiv neprijateljskih nuklearnih podmornica“, rekao je stručnjak.

Glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana Igor Korotčenko, takođe je pozitivno ocenio paljbu, koju je izvela Pacifička flota u Japanskom moru.

„Pre svega, ovi testovi su pokazatelj efikasnosti vojno-industrijskog kompleksa Ruske Federacije, njenih preduzeća, koja proizvode oružje sa izuzetnim karakteristikama, uključujući i za unapređenje udarnih i borbenih sposobnosti Ratne mornarice“, sagovornik RT. naglašeno.

Kompleks „Odgovor” postaće važan element udarnih sposobnosti Ratne mornarice, dodao je Korotčenko.

„Novi savremeni sistemi naoružanja povećavaju mogućnosti gađanja flote, uključujući i podvodne ciljeve.

Nesumnjivo je da se pojavom ovakvih sistema naoružanja i kompleksa povećava borbena stabilnost flote i sposobnost da se uspešno izvršavaju zadaci, koji će biti postavljeni u pomorskim teatrima vojnih operacija“, zaključio je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …