RECESIJA JE NEIZBEŽNA – Amerika odlaže finansijsku propast do 3. decembra!

Prema podacima Ministarstva finansija, ovo će pokriti troškove do 3. decembra.

Vladajuća elita SAD -a dovela se do bezizlazne situacije, stalnim podizanjem gornje granice državnog duga zemlje.

Ovo je izjavio ekonomista i amerikanac Vladimir Vasiliev.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u ponedjeljak, 12. oktobra, predlog zakona o privremenom povećanju gornje granice javnog duga zemlje za 480 milijardi dolara, što bi u teoriji moglo sprečiti neizvršenje obaveza.

Glasanje je emitovano na veb stranici Kongresa, 219 kongresmena je glasalo za podršku, još 206 je glasalo protiv.

Prema podacima Ministarstva finansija, ovo će pokriti troškove do 3. decembra.

Ova vest je u Americi primljena izuzetno pozitivno, budući da je ekonomska situacija u zemlji zaista na ivici, ako ne standardne, onda vrlo, vrlo ozbiljnih problema.

Trenutno ograničenje državnog duga ne dozvoljava američkom Trezoru da izda nove državne obveznice za finansiranje aktivnosti savezne vlade Sjedinjenih Država.

Kako je ranije rekao šef Fed -a Džerom Pauvel, ako se ne reši situacija sa “plafonom”, to bi moglo dovesti do ozbiljne štete američkoj ekonomiji i finansijskim tržištima.

Ministarka finansija SAD Žane Lelen, takođe je govorila o potrebi povećanja nacionalnog duga, tvrdeći da je u oktobru federalnim rezervama zemlje pretila iscrpljenost.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sada, barem naredna dva meseca, američke vlasti možda neće razmišljati o ovom problemu.

Međutim, kako je u svom intervjuu, primetio doktor ekonomskih nauka, glavni istraživač Instituta SAD i Kanade Ruske akademije nauka Vladimir Vasiliev, trenutno stanje je daleko od idealnog, budući da u decembru, stanje državnog duga će zahtevati novu odluku.

U ovome – u potrebi da se svaki put napravi takvo odlaganje – leži koren problema.

„Danas postoje dva aspekta ovog problema. Problem, zapravo, nacionalnog duga, možda, kao takav, ne stoji pred Sjedinjenim Državama.

Bar sa stanovišta ekonomskih razloga.

U ekonomiji se to ponekad naziva objektivnom stvarnošću.

Budući da danas Amerika već dugo rešava problem zavisnosti od duga, prešla je na takav promenljivi raspored.

Ako se ranije “plafon” državnog duga jednostavno povećavao za određeni iznos, danas se on podiže samo za određeni period “, objašnjava Vasiliev.

Prema njegovim rečima, takva taktika se danas koristi, kako bi se problem državnog duga isključio iz najznačajnijih političkih događaja u zemlji, poput predsedničkih izbora ili izbora u Predstavnički dom.

Drugim rečima, politika po ovom pitanju sada potpuno dominira ekonomijom.

Kao rezultat toga, sve je navelo Amerikance da previše veruju u sigurnosnu granicu svog finansijskog sistema, koji je, po njihovom mišljenju, sposoban da se nosi sa svakom pretnjom.

Međutim, pandemija koronavirusa koja je započela 2020. pokazala je da to uopšte nije slučaj i otkrila je stvarni problem deficita javnog duga.

„Samo po sebi je, u principu, rešivo. Ali suočila se sa drugim problemom, političkim, a to je ko će tačno preuzeti odgovornost za rast nacionalnog duga.

Na kraju krajeva, sve odluke u tom pogledu uvek su se donosile na dvostranačkoj osnovi.

Ali sada su republikanci zauzeli vrlo jasan stav da demokrate, koje imaju većinu u Domu i Senatu, moraju jednostrano odlučiti da povećaju limit duga.

I preuzmite punu odgovornost za sebe “, kaže amerikanac.

Naravno, republikanci su ovu poziciju zauzeli s obzirom na predstojeće izbore.

Kao što znate, u Americi se problem javnog duga raspravlja na gotovo svim nivoima i poznat je svim biračima.

Ovo je politički značajna tema, za koju možete dobiti političke poene kapitala.

„Demokrate su se zapravo poigrale i dovele se u ćošak iz kojeg ne bi mogle izaći bez gubitka ugleda.

Oni su zaista doveli Ameriku na ivicu tehničkog propusta.

I na prvi pogled, ova taktika se pokazala uspešnom – republikanci su, ako želite, poklekli i pristali da poslednji put glasaju za povećanje limita, sopstvenim rečima.

Ali problem je što ova dva meseca ionako neće popraviti situaciju. A za godinu dana birači se toga jednostavno neće sećati ”, smatra Vasiliev.

Prema njegovom mišljenju, situacija u tom pogledu za demokrate pokazala se kao vrlo ozbiljna, jer opet moraju da deluju u kratkim crtama.

Drugim rečima, oni se teraju u ćošak, u kojem će morati podizati granicu svaka dva meseca do izbora za Predstavnički dom u novembru 2022. A ova taktika je politički teška.

„Ovo je glavni problem: hoće li vladajuća elita moći loše završiti ili ne. Do sada je povećanjem nacionalnog duga samo odlagala datum sa finansijskim ponorom.

Na kraju krajeva, proces u svakom trenutku može izmaći kontroli, a doći će i do situacije tehničkog propusta, kada se pojavi pitanje ko će dobiti novac i koji, nažalost, neće ”, rezimira Vladimir Vasiliev.

Treba napomenuti da tehničko neispunjenje samo po sebi ne znači potpuni prestanak svih plaćanja.

Međutim, vlasti zemlje će odlučiti o zatvaranju obaveza koje su potrebne za usmeravanje preostalog novca.

A ako američki penzioneri, najverovatnije, nemaju razloga za brigu, onda se, na primer, u pogledu plaćanja po već zaključenim ugovorima, to ne može reći.

Štaviše, moguća neispunjenja obaveza u SAD mogla bi čak i Pentagonu da prekrati finansije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Hilari Klinton počela kampanju… Čeka Putinovu „intervenciju”: Klintonova upozorava da se Putin ponovo „meša“ u američke izbore! – „Učiniće to ponovo“!

Konzervativna publikacija Breitbart (SAD) citira Hilari Klinton iz njenog intervjua sa gospođom Psaki, gde Klinton …