Udarna grupa mornarice SAD krenula prema Tajvanu!

Udarna grupa nosača aviona Ronald Regan (RR) uputila se u vode jugoistočno od Tajvana, saopšteno je danas iz kineskog analitičkog centra SCSPI.

U saopštenju se navodi da je 30. jula udarna grupa nosača aviona RR američke mornarice napustila Južno kinesko more i ušla u Filipinsko more kroz moreuz San Bernardino, prenosi Tas.

Nakon toga, pored ostrva Luzon u filipinskom arhipelagu prošao je i nosač aviona Ronald Reagan i krenuo ka severu prema Tajvanu, a prema procenama analitičkog centra, trenutno se nalazi oko 800 kilometara jugoistočno od tog ostrva.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

SCSPI je takođe potvrdio da je iz vazdušne baze Kadena na Okinavi jutros poleteo teretni avion gruman C-2 grejhaund američke mornarice i uputio se, ka vodama južno od Luzonskog moreuza.

SCSPI ističe da s obzirom na situaciju nije moguće isključiti nenajavljenu posetu Tajvanu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, iako ta poseta nije pomenuta na njenom zvaničnom sajtu.

Međutim, američke i tajvanske medijske kuće insistiraju da bi Nensi Pelosi možda ipak mogla da poseti Tajvan 2. avgusta, a da bi 3. avgusta mogla da se sastane sa tajvanskom liderkom Cai Ing-venom, prenela je novinska agencija Kjodo.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …