NEMCI U PANICI: Nove američke sankcije napadaju i državne organe Nemačke

Nemačko Ministarstvo ekonomije objavilo je izveštaj u kojem navodi da su nove sankcije SAD protiv „Severnog toka 2“ sporne prirode, piše „Handelsblat“.

Ministarstvo je istaklo da bi, prema novim formulacijama zakona o sankcijama, čak i nemački državni organi koji se bave administrativnim aktivnostima vezanim za gasovod, mogli da budu kažnjeni.

List piše da je Ministarstvo kritički ocenilo najnovije američke planove o sankcijama protiv gasovoda „Severni tok 2“.

Prema izveštaju resora za nemački Bundestag, trebalo bi poći od toga da će planirane kaznene mere obuhvatiti veliki broj nemačkih i evropskih preduzeća. Kako ističe „Handelsblat“, u izveštaju nije precizirano na koje će tačno kompanije uticati planirane sankcije.

Sa stanovišta nemačkog ekonomskog resora, formulacija novih sankcija je „sporna“. Posebno se napominje da se, prema važećem nacrtu zakona, mogli da budu sankcionisani administrativni postupci državnih organa koji se odnose na izgradnju ili održavanje gasovoda.

„Biće nešto novo ako se sankcije usmere i protiv državnih organa prijateljskih zemalja ili čak protiv samih vlada“, kaže se u izveštaju.
„Handelsblat“ podseća da su američki senatori Ted Kruz i Džoan Šahin predstavili svoj nacrt zakona o novim sankcijama krajem prošle nedelje.

Američki predsednik Donald Tramp, kao i republikanci i demokrate iz oba doma Kongresa, nameravaju da zaustave izgradnju gasovoda u poslednjem trenutku.

Novi zakon predviđa kazne ne samo za kompanije koje stavljaju na upotrebu brodove za polaganje cevi, već i za kompanije čiji se brodovi bave drugim aktivnostima vezanim za gasovod.

Pored toga, sankcije prete kompanijama koje osiguravaju brodove za polaganje cevi i firmama koje se bave sertifikacijom gasovoda, navodi list.

Check Also

Borel najavio tajming prve tranše prihoda, od ruske imovine!

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je u ponedeljak, 22. jula, saopštio vreme prve tranše prihoda …