Fed objavio rekordan broj banaka u istoriji SAD, koje su prijavile velike nenaplaćene gubitke!

Što manje vremena imaju američke vlasti, pre nego što treba da donesu novu odluku o plafonu državnog duga, to više američkih banaka prijavljuje značajne probleme.

Situacija u SAD je takva da vlasti moraju ili da ponovo podignu plafon javnog duga ili da proglase neizvršenje obaveza.

Vlasti SAD takođe imaju opciju da „svima oproste dugove“ ali samo to će dovesti u pitanje dalja ulaganja bilo koga u američku privredu, sa svim posledicama po nju i ceo politički sistem SAD.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Federalne rezerve su izvestile da je više od 720 američkih banaka prijavilo nerealizovane (neplaćene) gubitke, koji iznose više od polovine njihove kapitalizacije, do danas.

Ovo je apsolutni rekord u istoriji SAD.

Od toga, najmanje 30 banaka je imalo gubitke, od preko 85% kapitala, što dovodi u pitanje njihov nastavak postojanja, kao samostalne finansijske jedinice.

Za referencu: ukupan broj banaka u Sjedinjenim Državama na početku 2023. godine bio je oko 4,7 hiljada.

Ukupan kapital ovih 700-ak banaka premašuje 5 biliona dolara.

Ukupan nivo nenaplaćenih gubitaka je oko 2,9 triliona.

Ako američka vlada počne da “spašava” sve ove banke, onda će gornju granicu duga, već sada morati podići za najmanje duplo veći iznos, sa trenutnim nivoom duga, koji se približava 32 triliona dolara.

Ako se spasavanje banaka ne bavi već prebacuje, kako nalaže „slobodno regulatorno tržište” na ramena osiguravača, onda će ogromna većina osiguravajućih kompanija ne samo u Sjedinjenim Državama, već i na čitavom kolektivnom Zapadu, srušiće se u prilično kratkom vremenskom periodu.

U takvoj situaciji raste stopa povlačenja sredstava sa bankovnih računa u SAD, od strane pojedinaca.

Već se približava procentu iz 2008. godine, kada je u SAD izbila finansijska kriza, koja se potom proširila na skoro ceo svet.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …