Putin se ponudio i primio „Sputnjik lajt“, kao treću dozu ruske vakcine! – „Pouzdane, kao AK-47“

Ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je da je primio dopunsku injekciju vakcine Sputnjik V, poznate kao „Sputnjik lajt“.

On je dodao da je voljan da učestvuje u ispitivanjima za novi metod isporuke formule.

Putin, koji je ovog proleća prijavio da je potpuno vakcinisan, rekao je u nedelju da ne oseća nikakve štetne posledice nakon trećeg uboda.

Otkriće je došlo, kada se predsednik sastao sa zamenikom direktora Sputnjikovog razvojnog centra, moskovskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja.

Putin, koji je ranije opisao ubode ruske vakcine Sputnik V, kao „pouzdane, kao AK-47“, rekao je Denisu Logunovu, da se pridržava preporuka zdravstvenih zvaničnika prilikom uzimanja dopunske injekcije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dodao je da je spreman da pomogne u testiranju, još jednog oblika ruske prevencije Covid-19, koji još nije objavljen – intranazalne vakcine, koja je trenutno u kliničkom ispitivanju na dobrovoljcima.

Na pitanje da li je spreman da potpiše neophodne papire za učešće u procesima ispitivanja, Putin je rekao da to „definitivno“ može.

Vakcine protiv virusa Covid-19 za nos, koje se primenjuju sprejom ili kapima, su na vrhuncu lekova, koji se razvijaju u globalnoj borbi protiv pandemije.

Za ovaj oblik vakcinacije se kaže, da nudi nekoliko prednosti u odnosu na klasični ubod: primalac ne samo da će biti pošteđen injekcije, već će dobiti i dodatnu zaštitu pluća, organa koji je najteže oštećen korona virusom.

Štaviše, nazalna vakcina bi se potencijalno mogla čak i samostalno primeniti.

Dok je novi oblik vakcinacije još u fazi testiranja na Institutu Gamaleja, vakcina Sputnjik V, se već koristi u više od 70 zemalja sveta, prema Ruskom fondu za direktna ulaganja (RDIF), koji je finansirao njen razvoj.

Prema podacima, koje su u nedelju citirali Putin i Logunov, preko 50 miliona Rusa i oko 120 miliona ljudi širom sveta vakcinisano je Sputnjikom V.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …