Otkrivene crevne bakterije, koje mogu poboljšati pamćenje!

Istraživači su otkrili vrstu crevnih bakterija koja poboljšava pamćenje i kognitivne funkcije bumbara i veruju da bi otkrića mogla biti primenljiva i na ljude.

Međunarodni tim – iz Kine, Velike Britanije i Finske – sprovodio je istraživanje o tome, kako odnos creva i mozga može poboljšati pamćenje, kada im je za oko zapela bakterijska vrsta Lactobacillus apis.

Otkrili su da su pčele sa većom količinom ove bakterije u crevima radile mnogo bolje u testovima dugoročnog pamćenja.

Naučnici su pustili pčele u zatvorenom okruženju sa 10 lažnih cvetova različitih boja, od kojih je polovina imala slatki, a druga gorak ukus.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nakon nekoliko takvih sesija izlaganja, pčele su bile zadržane u svojoj košnici tri dana pre nego što su ponovo puštene, a istraživači su ih pratili da vide da li se sećaju, koji je od cvetova bio sladak.

Ne samo da prirodna, veća količina ove bakterijske vrste u crevima pčele čini bolje pamćenje, otkrili su, već bi dodavanjem istih bakterija njihovoj ishrani, njihova sposobnost pamćenja mogla biti veštački poboljšana.

Nalazi, objavljeni u naučnom časopisu Nature Communications, mogli bi biti primenljivi i na ljude, tvrde istraživači.

Rezultati studije sugerišu da je moguće poboljšati našu kognitivnu sposobnost i smanjiti faktore povezane sa njenim opadanjem manipulisanjem crevnom mikrobiotom – trilionima mikroba u našim crevima.

Naučnici takođe smatraju da bi bakterije verovatno mogle da povećaju sopstvenu kondiciju, promovišući kognitivne sposobnosti svog domaćina, jer bi pčele sa boljim pamćenjem mogle da donesu više hrane u svoju koloniju i stoga duže prežive.

„Neverovatno je otkriti specifične vrste bakterija koje poboljšavaju pamćenje“, rekao je autor studije profesor Vei Zhao.

“Rezultati dodatno potvrđuju naše uverenje da možemo poboljšati naše kognitivne sposobnosti, putem regulacije crevne mikrobiote.”

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …