Korporacije zahtevaju od Srbije, da organiizuje “aukciju, za dodelu frekvencija, za 5G mrežu!”

Aukcija za dodelu frekvencija za 5G mrežu u Srbiji očekuje se polovinom ove godine.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je ranije planove vezane za ovaj posao poremetilo izbijanje pandemije koronavirusa pre dve godine.

“Nadam se da ćemo ove godine prvo doneti neophodna zakonska rešenja i novi Zakon o elektronskim komunikacijama, a da ćemo posle toga ući u aukciju spektra za 5G mrežu”, rekla je Matićeva Tanjugu.

Dodaje da je, ipak, još rano govoriti o načinima i konkretnim rešenjima u vezi sa uvođenje ove mreže i konkretnim detaljima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

O tome će se, ističe ona, razgovarati i na javnoj raspravi koja će biti organizovana na ovu temu.

“Mi smo i pre dve godine, kada je počelo da se radi na ovom projektu, sarađvali sa međunarodnim organizacijama, institutima, u želji da našu javnost na adekvatan način edukujemo o 5G mreži i da se razbiju neke zablude koje su o njoj postojale.

U raspravi koja nam sledi trebalo bi da učestvuju stručni ljudi, naučnici, inženjeri i da odgovore na razne spekulacije u vezi sa posledicama primene ove mreže, te da se postigne društveni koncenzus o ovom pitanju”, navodi ministarka.

Dodaje da je jedna od zabluda bila da je ova mreža izazvala kovid-19, a kao netačnu je navela i tvrdnju da 5G mreža izaziva veće zračenje.

To je, kaže Matić, netačno iz jednostavnog razloga jer ona podrazumeva veći broj baznih stanica, a u tom slučaju je opseg manji, a zračenja koja postoje su minimalna i u dozvoljenim granicama.

Prema njenim rečima, važno je znati da je 5G ili mreža pete generacije, izuzetno značajna pre svega za industriju, a ne građana i da svoje maksimalne kapacitete ispoljava upravo u poljoprivredi, zdravstvu, saobraćaju, logistici, prevozu, auto-moto industriji.

“Namenjena je prevashodno industriji i omogućava mnogo brži prenos podataka nego 4G mreža, koja je više komercijalna i usmerena na građane”, ističe ona.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govoreći o ekonomskim aspektima ovog projekta, navodi da aukcija 5G mreže donosi veliki priliv sredstava u republički budžet, a procena je da bi prodaja 5G spektra ojačala državnu kasu za oko 150 miliona evra.

Reč je naravno o velikoj sumi novca, ali sagovornica Tanjuga ističe da je, od priliva velikog novca, još značajnije da operateri koji uđu u ovaj posao, mrežu na terenu izgrade kako treba, da bi ona stvarno funkcionisala i postigla rezultat koji se od njenog uvođenja očekuje.

“Radi se o ogromnim ulaganjima koja očekuju mobilne operatere i to ne samo u delu koji se odnosi na kupovinu licence nego i na ulaganja u izgradnju mreže na terenu“, zaključuje ministarka Tatjana Matić.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lavrov: Jermenija namerno vodi u kolaps odnosa, sa Ruskom Federacijom!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da situacija, u vezi sa Jerevanom i …