Aleksandar Vučić u strahu: Nećemo odustati od iskopavanja litijuma!

– Vučić je rekao da je sve to bila velika greška, uz napomenu da ga je Savo Manojlović prevario, jer je, uprkos obećanju, nastavio sa protestima…

Na nedavno održanom sastanku sa najbližim saradnicima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je pogrešio što je poslušao i prihvatio zahteve protesta, održanih krajem novembra i početkom decembra i da Srbija ne bi smela da odustane od litijuma, saznaje dnevni list “Nova”.

Po okončanju prethodnih protesta, održanih krajem godine, činilo se da je vlast ostvarila svoju nameru – amortizovali su nezadovoljstvo građana, tenzije su splasnule, dok je usvajanje zahteva demonstranata predstavljeno, kao ustupak i “državnički potez” Aleksandra Vučića.

Međutim, nakon što je Savo Manojlović, aktivista “Kreni – Promeni”, saopštio da država nije zaista raskinula sa „Rio Tintom“ i da ne odustaje od iskopavanja litijuma, u vrhu vlasti se javila nervoza, a sam predsednik priznao je, kako saznajemo, da je pogrešio što je usvojio zahteve učesnika protesta.

Izvori našeg dnevnog lista navode da je šef srpske države na jednom od poslednjih sastanaka istakao da je napravio “veliku političku” grešku zbog toga što je prihvatio zahteve demonstranata i “pod pritiskom” povukao Zakon o eksproprijaciji i prihvatio da izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

– Vučić je rekao da je sve to bila velika greška, uz napomenu da ga je Savo Manojlović prevario, jer je, uprkos obećanju, nastavio sa protestima – navodi naš sagovornik.

Kako saznajemo, prvi čovek države je poručio da Srbija ne bi smela da odustaje od litijuma, jer taj luksuz nemaju ni druge zemlje, koje imaju ovu rudu.

Kako se navodi, jedan od zaključaka je da će se ova pitanja, ukoliko SNS formira većinu, ponovo naći na dnevno redu, uz napomenu da Nemačka i Portugalija traže način da iskopavaju litijum i da su samo kod nas “neki pokrenuli kampanju protiv toga, kako bi politički profitirali”.

Šta je Vučića naljutilo i šta zamera Manojloviću

Nakon što je saopštio da su prihvaćena osnovna dva zahteva protesta i da će održati reč i neće izlaziti na ulicu, Manojlović je započeo prikupljanje potpisa, kako bi se u skupštinsku proceduru uveo predlog za Narodnu inicijativu o zabrani svake eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Manojlović je za „Nedeljnik“ ispričao da su mu za vreme protesta stizali pozivi sa nepoznatog broja ali da ih je odbijao uz obrazloženje da je na sastanku.

Kasnije je otkrio da je reč o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Onda mi je stigla poruka: ’Aleksandar Vučić ovde, ne mogu da Vas dobijem.’ I onda smo se čuli.

Rekao je da je video zahteve i da će da ih ispune i da je pitanje da li ćemo mi da održimo javno datu reč.

Naravno da uvek držim reč“, rekao je Manojlović.

Manojlović je takođe dodao da „to nije, kako pokušavaju da nam pripišu, reč data Vučiću“.

„Mi smo jasno reč dali celoj Srbiji. U svakom nastupu smo komunicirali dva zahteva i protesti onda prestaju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

I još nešto, nije bitno kome se daje reč, već ko je daje“, naglasio je on tada.

Međutim, Narodna inicijativa nije stigla do Skupštine, a u međuvremenu su pojačane sumnje da država nema nameru da zaustavi „Rio Tinto“, već da pitanje iskopavanja litijuma, pomeri za period posle izbora.

Sve je to podstaklo Manojlovića da ponovo organizuje akcije na terenu, proteste i kampovanje ispred Predsedništva, što je Vučić okarakterisao kao prevaru, o čemu svedoči i njegova izjava data prilikom početka izgradnje brze saobraćajnice Šabac – Loznica.

Vučić je tom prilikom odbacio mogućnost susreta sa aktivistima koji kampuju pod prozorom njegove kancelarije, uz zahtev da se trajno zabrani iskopavanje litijuma i bora na teritorije cele Srbije.

“Trudim se da razgovaram sa ljudima čija reč nešto znači, a sa onima koji su tu zbog sopstvene promocije i ni zbog čega drugog, ne vidim neki smisao.

Ionako sam sam pogrešio oko nekih stvari i o tome ću da govorim, kada se izbori završe.

Gorko se kajem zbog svojih političkih grešaka“, podvukao je Vučić.

Nova s

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …