NATO ima novi plan! Upotreba sile je “nova realnost” u Evropi!

Blok bi mogao da uspostavi nove borbene grupe, u nekoliko delova Evrope.

NATO razmatra opcije za jačanje svog „odvraćanja i odbrane“, uključujući stvaranje novih borbenih grupa u istočnoj Evropi, izjavio je u utorak generalni sekretar bloka, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg, koji je govorio nakon sastanka ministara odbrane te organizacije, takođe je požalio da je „upotreba sile“, sada „nova normalnost u Evropi“.

„Ministri su odlučili da razviju opcije za dalje jačanje odvraćanja i odbrane NATO-a“, rekao je Stoltenberg, dodajući da to uključuje i razmišljanje o „uspostavljanju novih borbenih grupa NATO-a u centralnoj i istočnoj, jugoistočnoj Evropi“.

Francuska se već dobrovoljno prijavila da „vodi takvu borbenu grupu u Rumuniji“, otkrio je generalni sekretar.

„Naši vojni komandanti će sada raditi na detaljima i podneti izveštaj za nekoliko nedelja“, dodao je Stoltenberg.

Zvaničnik je za ruske akcije okrivio potrebu za daljim jačanjem vojske na istočnom krilu bloka.

Tekući sukob između Moskve i Zapada usredsređen oko Ukrajine, „već je pokazao da se suočavamo sa krizom evropske bezbednosti“, tvrdi on.

„Moskva je jasno stavila do znanja da je spremna da ospori fundamentalne principe, koji su decenijama bili u osnovi naše bezbednosti.

I to upotrebom sile“, tvrdi Stoltenberg.

„Sa žaljenjem moram da kažem da je to nova normalnost u Evropi.

Ministarski sastanak dolazi dan nakon što je Moskva saopštila da je počela da vraća svoje vojne jedinice u njihove baze, nakon velikih zajedničkih vežbi u Belorusiji, u oblastima blizu ukrajinske granice.

Najava povlačenja naišla je na skepticizam na Zapadu, međutim, Stoltenberg je ranije tog dana izjavio da Rusija i dalje „zadržava sposobnost potpune invazije na Ukrajinu, bez ikakvog upozorenja“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Američki državni sekretar Antoni Blinken, rekao je u sredu da Vašington nije primetio nikakvo „smisleno povlačenje“, s tim da su ruske trupe nastavile da se „omasovljuju“ na granici Ukrajine.

Tokom proteklih nekoliko meseci, najviši zapadni zvaničnici i mediji su u više navrata optuživali Rusiju, da krije planove za napad na Ukrajinu, prikazujući poteze ruskih trupa u relativnoj blizini granice, kao pripreme za „invaziju“.

Moskva je dosledno negirala optužbe, ističući da ima puno pravo da pomera svoje vojne jedinice, gde god želi, na sopstvenoj teritoriji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …