AMERIKA SPREMA KONTRAOFANZIVU: Bajden naređuje 7.000 američkih vojnika u Nemačku, usred ukrajinske krize!

Američki predsednik insistira na tome da se američki vojnici neće boriti protiv Rusije u Ukrajini, već da će podržavati saveznike iz NATO-a.

SAD će rasporediti oko 7.000 vojnika u Nemačku, potvrdio je Pentagon u četvrtak, dok je Vašington optužio Rusiju za „invaziju“ na Ukrajinu.

Predsednik Džo Bajden rekao je da američke trupe neće ući u Ukrajinu i da će braniti samo teritoriju NATO-a.

Bajden je rekao novinarima da su trupe na čelu sa inostranstvom bile deo snaga, koje su prošlog meseca stavljene u stanje povišene pripravnosti.

Pentagon je kasnije pojasnio da je jedinica uključena u borbeni tim oklopne brigade i njeni elementi podrške.

Ove trupe su na vrhu rekonstrukcije američkih snaga, koje su već u Evropi, a koje je Bajden naredio u utorak.

Oko 800 vojnika iz Italije naređeno je baltičkim zemljama Estonije, Letonije i Litvanije, dok su 32 jurišna helikoptera tipa Apači otišla u Poljsku i još osam aviona F-35, u neodređene baze u istočnoj Evropi.

Američke snage „neće da se bore u Ukrajini“, rekao je Bajden novinarima.

Dok Vašington podržava vladu u Kijevu, Bajden je rekao da će poslati humanitarnu pomoć Ukrajini, pored oko 600 miliona dolara vojne pomoći, koja je već pružena tokom njegovog boravka u Beloj kući.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

NATO takođe aktivira planove odgovora i okuplja „snage visoke spremnosti“ – koje navodno broje manje od 10.000 vojnika – koje će biti raspoređene ako i kada bude potrebno, prema rečima američkog predsednika, koji je opisao blok kao „jedinstveniji i odlučniji od ikada.”

Moskva je rano u četvrtak saopštila da će ruska vojska ući u Ukrajinu da „demilitarizuje i denacifikuje“ „režim“ u Kijevu, koji je osam godina vodio rat protiv naroda Donbasa, odbijajući da pregovara i preteći da će dobiti nuklearno oružje.

Bajden je ruske akcije opisao, kao „neisprovociranu i neopravdanu” agresiju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …