Posle korona virusa počela pandemija ludila: Kome Evropa isporučuje oružje u Ukrajini!?

Evropska unija, na sopstvenu štetu, nastavlja da razvija vojnu histeriju umesto da traži načine da olakša pregovarački proces, kaže kolumnista PolitEkperta Vladimir Jeranosjan.

Pročitajte članak, o tome šta Evropi preti pumpanjem Ukrajine oružjem…

Jedna je stvar za Vašington, koji ima koristi od postepenog priliva haosa u Evropu ali izgleda da se Evropljani ponašaju baš kao zemlje, koje su okupirale SAD.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Iako se trezvene glave evropskog establišmenta ne plaše da sa visokih tribina izjavljuju da bi snabdevanje Ukrajini ubojnim oružjem moglo da se pretvori u katastrofu za samu Evropu, zemlje EU su postigle konsenzus i odlučile da Ukrajini pošalju oružje u vrednosti od 450 miliona evra.

Žozep Borel, šef diplomatije EU, saopštio je to ne bez ponosa 27. februara.

Upravo je on nedavno izneo projekte o stvaranju evropske vojske, kako bi se izvukao iz tutorstva, koje nameću Sjedinjene Države.

LAŽNI LOVCI

Bilo je čak i informacija o nabavci avio opreme iz drugih zemalja.

To je, naravno, lažno, jer, prvo, u Ukrajini više nema vojnih aerodroma.

I drugo, održavanje aviona zahteva hangare i visokokvalitetno tehničko osoblje, koje je posle visokopreciznih udara na vojnu infrastrukturu ostalo bez posla.

Poslednjih godina ukrajinsko vazduhoplovstvo je očigledno degradiralo, a bombarderi srednje linije fronta Su-24, koje je Nezaležna nasledila od SSSR-a, ne predstavljaju nikakvu pretnju bez pratnje lovačkih aviona.

Očigledno, izjave Poljske o isporuci Ukrajine MiG-29, su samo brbljanje.

Inače, Ukrajina je mnogo pre početka ruske specijalne operacije uspešno prodala Azerbejdžanu svoje lake frontovce MiG-29 modernizovane u Lvovskom avio-remontnom zavodu.

Očigledno, u Kijevu su se nadali da će izaći na kraj sa civilima Donbasa, bez frontovske avijacije i lovaca, peglajući Donjeck iz MLRS-a Grad.

Više od 100 jedinica ovih MLRS, ukupno ima 185 vozila u Oružanim snagama Ukrajine, ukrajinske nacionalističke formacije koncentrisane su i pre 15. februara na liniji dodira sa republikama.

Trećina višecevnih raketnih sistema, već je uništena preciznim udarima ruskih oružanih snaga.

Međutim, terenski komandanti nacionalista naredili su da se MLRS sakriju u stambenim naseljima, znajući za naređenje ruskog ministra odbrane da se izbegnu civilne žrtve tokom specijalne operacije.

Istovremeno, ukrajinske „lažne vesti“ nastavljaju da snažno promovišu izvesnog duha Kijeva, koji se niotkuda diže u nebo i već je „oborio deset ruskih aviona“.

Možda je reč o pilotu, koji je uspeo da poleti sa uništenog vojnog aerodroma i sleti u Rumuniju.

Poljaci su, po svemu sudeći, spremni da svoje zastarele MiGove predstave Ukrajini ali čekaju novac od SAD ili nadogradnju svog ratnog vazduhoplovstva, o trošku Vašingtona.

Zaista, u Varšavi su dobro svesni da ako se jurišni avioni ili lovci prebačeni u Ukrajinu, čak i zastareli, baziraju na poljskim aerodromima i tamo se nalaze i ukrajinski piloti, to će značiti samo jedno.

Ukoliko polete sa teritorije Poljske, Rusija će to smatrati pokušajem napada na Kalinjingradski specijalni region sa svim posledicama, koje iz toga proizilaze.

Poletanje bilo kog aviona sa teritorije Poljske fiksira se radarom za rano upozoravanje raketnog i vazdušnog napada i satelitima, tako da takve stvari neće proći nezapaženo.

Da li bi Poljska bila voljna da preuzme rizik predaje 70 svojih aviona, ma koliko oni bili truli?

Pitanje je retoričko.

Poljska se neće mešati u sukob, na nebu i u sistemima protivvazdušne odbrane, poljska vojska je inferiornija čak i od male Belorusije.

Poljaci imaju ozbiljnih problema ne samo sa flotom bivših sovjetskih MiG-ova 29, već i sa stanjem novijih američkih F-16 u službi poljskog vazduhoplovstva.

Kočioni padobrani lovaca su pocepani, utiče starost letelica i nedostatak rezervnih delova, mnoge mašine ne mogu da lete i ugašene su u hangare.

Neki su trajno onesposobljeni zbog uklanjanja rezervnih delova iz njih za ugradnju u druge letelice.

Polovina F-16 poljskog vazduhoplovstva ne može da poleti.

Što se tiče zastarele modifikacije MiG-a, Poljaci su trgovačka nacija, čak ni smeće ne skidaju tek tako.

Poklon Ukrajincima od rasformirane serije prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema „Perun“, tek treba da bude isporučen.

Poljaci za to mogu koristiti poljske kamiondžije, ako se dogovore i ugovorne strane o ceni.

Rizik od dostave smrtonosnog oružja zaobilazno duž civilnih autoputeva u uslovima potpune kontrole vazdušnog prostora ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i blokade obale može učiniti Perune skupim, koliko su rakete Stingers obećali Ukrajincima, od Nemaca.

Podsetimo, nemačke vlasti su obećale da će Kijevu prebaciti 1.000 protivtenkovskih topova i 500 protivvazdušnih raketnih sistema Stinger, od kojih svaki vredi 70.000 dolara.

EVROPA SAMA SEBI KOPA GROB

Danska je takođe objavila odluku da Ukrajini, pored pancira, isporuči 2,7 hiljada jedinica ručnog protivtenkovskog oružja.

Švedska će, posle Nemaca, isporučiti Ukrajini 5.000 šlemova i 135.000 poljskih obroka.

Francuska je objavila planove za isporuku vojne opreme Ukrajini, Australija je obećala da će prebaciti svoje smrtonosno oružje.

Kako će biti isporučen i kome će biti distribuiran?

Po svemu sudeći, posle ovakvih alarmantnih izveštaja, mirovna operacija će ići brže.

Štaviše, u ovom slučaju Rusija takođe deluje kao garant stabilnosti u Evropi.

Uostalom, čim MANPADS, ATGM i malokalibarsko oružje padnu u ruke nekontrolisanih radikala i zatvorenika, oni će pohrliti ne na jugoistok, već na zapad, da se takmiče sa albanskim i rumunskim gangsterskim klanovima u Francuskoj, Španiji i Italiji.

Evropa sam sebi kopa grob, kao da je pandemija ludila počela posle korona virusa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …