Bespilotna letelica, koja se srušila u Hrvatskoj, nosila je bombu od 120 kilograma! – FOTO

plenkovic

Bespilotna letelica sovjetske proizvodnje, koja se srušila u Zagrebu nosila je vazdušnu bombu od 120 kilograma, koja je eksplodirala u krateru, nakon što je pala, javlja hrvatska nacionalna televizija HRT, pozivajući se na izvor u Ministarstvu odbrane.

Dron je pao u petak uveče u zelenoj zoni, došlo je do eksplozije, a na mestu, gde je dron udario u zemlju, ostao je levak.

Policija je u blizini pronašla dva padobrana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pretpostavlja se da bi to mogao biti bespilotna letelica sovjetske proizvodnje Tu-141 „Striž“, koja je stigla iz Ukrajine.

U nedelju je iz kratera izvađena olupina drona.

Osim toga, uspeli smo da izvučemo „crnu kutiju” bespilotne letelice, zapisi iz nje će morati da se dešifruju.

Ranije je hrvatski ministar odbrane Mario Banožić rekao, da na fragmentima bespilotne letelice ima tragova eksploziva, kao i bombi sovjetske proizvodnje.

Prema njegovim rečima, incident se istražuje sa NATO partnerima .

„Od visokog izvora u Ministarstvu obrane HRT je saznao da je avionska bomba pronađena u olupini drona, teška 120 kilograma.

Kako je dron pao u meko tlo, došlo je do eksplozije (u lijevu. — Približno beton ili asfalt, posledice bi bile katastrofalne“, prenosi nacionalni TV kanal.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu da je pad UAV u Zagrebu jasna pretnja svim zemljama članicama NATO-a.

On je podsetio da se u petak već zvanično obratio liderima zemalja EU, predsedniku Saveta EU Šarlu Mišelu , šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu diplomatije EU Žozepu Borelu i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, sa pozivom na jačanje saradnje, kako bi se povećala spremnost za ovakve incidente.

Igrom slučaja, u petak oko 21:00 (23:00 po moskovskom vremenu), Plenkovič je rekao da je neophodno modernizovati PVO zemlje, nabaviti sisteme PVO kratkog dometa 2023-2025.

Ranije je Zagreb kupio od Francuske eskadrilu od 12 aviona, Rafale za 1,2 milijarde evra sa porezom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …