Proizvođači malina: Nećemo brati maline, ako cena bude ispod 200 dinara!

Poljoprivrednici neće brati maline ako otkupljivači ne povećaju cenu tog voća sa 150-200 dinara po kilogramu, koliko sada nude, rekao je predstavnik proizvođača malina Dobrivoje Radović.

On je za Betu rekao da su samo troškovi branja tog voća 150 dinara, po kilogramu.

„Nećemo brati maline ako vlasnici hladnjača ne ponude veću akontnu (unapred utvrđenu) cenu od 150-200 dinara, po kilogramu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U njoj nema, ni dinara za pokrivanje troškova proizvodnje i zaštite“, rekao je Radović, koji je vlasnik malinjaka u okolini Ivanjice.

Dodao je da bi minimalna cena tog voća morala biti 350 dinara, po kilogramu.

Radović je rekao da je dobro, što je država ušla u trag da su otkupljivači prodavali maline na inostranom tržištu po 5,5 evra, po kilogramu.

„Oni izvoze maline po 5,5 evra, a nama hoće da plate 200 dinara. Ne može više da trgovac zarađuje više od proizvođača“, rekao je Radović.

Država, prema njegovim rečima, mora da spreči uvoz jeftine maline, koja se meša sa domaćom i tako izmešana prodaje, pod domaćim brendom.

Radović je rekao da je drugi problem, to što malina propada, zbog obilnih kiša, koje u okolini Ivanjice ne prestaju od juče, od 14 časova.

„Još nije počelo masovno zrenje ali su plodovi puni vlage i brzo će se razvijati buđ.

Osim toga voda iz malinjaka spira i humos i đubrivo, a trave bujaju, jer ne može, ne samo da se mašinom uđe u voćnjak, nego ni fizički, jer noge tonu u blato“, rekao je Radović.

Koren malina je, kako je rekao, već dva meseca neprestano u velikoj vlazi i počeće da truli, a ako za dva dana bude 35 stepeni, kako najavljuju meteorolozi, plamenjača će sve „spaliti“.

Radović je rekao da se niko u tom kraju ne seća da je ikada bilo toliko kiše „koja uništi sve, od livada koje su povaljane muljom, do krompira i drugog voća, šljiva, jabuka, na kojima zbog zakasnelog snega, nije ostao skoro ni jedan plod“.

Beta

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …