ŠOKANTNO! – Trećina zemalja Evropske Unije ima dvocifrenu inflaciju!

Najbrži rast potrošačkih cena u bloku imaju Estonija, Litvanija i Bugarska.

Rast potrošačkih cena dostigao je dvocifren broj u najmanje trećini zemalja EU, a najveći skok je zabeležen u baltičkom regionu, izvestio je ove nedelje Fajnenšel tajms.

List navodi, da je kod devet članica bloka inflacija premašila 10 odsto, a najveći rast zabeležen je u Estoniji, gde su potrošačke cene porasle za 19 odsto na godišnjem nivou.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ostale teško pogođene zemlje su Litvanija sa inflacijom od 16,8%, Bugarska sa 14,4%, Češka sa 14,2%, zajedno sa Rumunijom (13,8%), Letonija (13%), Poljska (2,4%) i Slovačka (11,7%).

Izdanje je dodalo da Turska, koja ima status kandidata za EU ​​od 1999. godine, ima stopu inflacije od 70 odsto, zbog kolapsa nacionalne valute.

Takođe, nedavni medijski izveštaji koji se pozivaju na Hellenic Statistical Authoriti (ELSTAT) kažu da je inflacija u Grčkoj u aprilu porasla na dvocifrenu cifru, koja je iznosila 10,2% na godišnjem nivou.

Na rast cena u svim ovim zemljama uticala je ruska vojna operacija u Ukrajini, navodi Fajnenšel tajms, sa inflacijom proporcionalnom energetskoj zavisnosti svake nacije od Rusije.

Sankcije Rusiji i protivmere Moskve podigle su cene fosilnih goriva na globalnom nivou.

Pozivajući se na podatke Evrostata za 2020. godinu, Fajnenšel tajms navodi, da je skoro sav uvoz energije iz Litvanije dolazio iz Rusije, dok je u Slovačkoj i Grčkoj ruski udeo u snabdevanju energijom bio skoro 50%.

Prošlog meseca Litvanija je postala prva država EU, koja je ukinula uvoz ruskog gasa, a 22. maja ta zemlja namerava da prestane, da uvozi struju iz Rusije.

Prema Eurostatu, cene energije činile su skoro polovinu rekordne stope inflacije u EU od 8,1 odsto prošlog meseca.

Godinu ranije, inflacija u bloku je bila samo 2%.

Ranije ove nedelje, Evropska komisija je predstavila plan REPoverEU namenjen „ubrzanju zelene tranzicije“.

Prema šemi, Briselu će biti potrebno 210 milijardi evra (221 milijarda dolara) za implementaciju promena do 2027. godine, dok je Evropska komisija ranije procenila da bi tokom ovog perioda trebalo da se potroši dodatnih 195 milijardi evra (205 milijardi dolara) da bi se napustila ruska energija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …