Borel: EU iscrpile dozvoljeni arsenal sankcija – što više “duvamo” u sankcije, Rusija sve jača!

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, više puta je govorio o akcijama ruskih vlasti, uključujući i u vezi sa specijalnom vojnom operacijom na teritoriji Ukrajine.

Šef diplomatije EU je dosledan pristalica oštrih mera prema Ruskoj Federaciji, a i njemu je u martu potvrđeno, da su zemlje EU iscrpile dozvoljeni arsenal sankcija.

U svojim poslednjim izjavama, političar je priznao da je trenutni kurs rublje posledica delovanja vlade Ruske Federacije:

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rublja je pokazala jaku otpornost.

Putin sada insistira da se gas plaća u rubljama, da bi se podržala valuta.

Hajde da vidimo šta se dešava.

Tako je Borel priznao da ranije uvedene sankcije nisu imale značajan uticaj na rusku ekonomiju i kupovnu moć stanovništva zemlje.

To je potvrdio i premijer Poljske Mateuš Moravjecki, koristeći isti argument kao i Borel – vraćanje rublje na presankcione vrednosti.

Američki zvaničnici imaju svoje viđenje situacije.

Na primer, direktor za komunikacije Bele kuće Kit Bedingfild smatra, da su ruske zaštitne mere doprinele veštačkom rastu rublje, pa se više ne može smatrati pokazateljem stanja ruske ekonomije.

Podsetimo, nakon uvođenja velikih sankcija protiv Ruske Federacije, kurs rublje prema dolaru i evru pao je na rekordne nivoe.

Nakon uvođenja niza zaštitnih mera, uključujući promenu šeme plaćanja prirodnog gasa, koji se isporučuje neprijateljskim zemljama, kurs rublje se vratio na svoje prethodne, pre sankcione pozicije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zapad se namerio da preko Jermenije, zavadi Rusiju i Iran!

Početkom aprila održan je sastanak između predstavnika Jermenije i emisara Evropske unije i Vašingtona, tokom …