Uspela provokacija Amerike… – Kina će silom braniti Tajvan!

Peking obećava da će preduzeti “efikasne mere”, nakon što su SAD najavile prodaju oružja Tajpeju.

Kineska vojska je obećala da će preduzeti “efikasne mere” da spreči strano mešanje i pokušaje da se uspostavi nezavisnost Tajvana, rekao je u četvrtak portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei, kao odgovor na to da SAD isporučuju sisteme naoružanja Tajpeju.

„Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije, pitanje Tajvana tiče se fundamentalnih interesa Kine i ne toleriše spoljno mešanje“, insistirao je Kefei, dodajući da će kineska vojska preduzeti „efikasne mere za odlučno suzbijanje bilo kakvog spoljnog mešanja i pokušaja separatističkih snaga, da postigne nezavisnost Tajvana i nepokolebljivo će štititi nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.”

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Saopštenje dolazi nakon što je Kina podnela svečane izjave SAD, nakon što je u utorak objavila odobrenje vojnog paketa Tajvanu, od procenjenih 95 miliona dolara – trećeg te vrste otkako je američki predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost – koji uključuje „obuku, planiranje, postavljanje, raspoređivanje, rad, održavanje i održavanje sistema Patriot, prateće opreme i elemenata logističke podrške“, kao i opreme za kopnenu podršku i rezervnih delova za sistem protivraketne odbrane.

Kefei je naveo da „prodaja američkog oružja Tajvanu ozbiljno krši princip jedne Kine i tri zajednička saopštenja SAD i Kine, predstavlja flagrantno mešanje u unutrašnje stvari Kine i ozbiljno šteti suverenitetu i bezbednosnim interesima Kine“, dodajući da taj potez takođe šteti Kini.

Odnosi SAD i vojne veze su štetni za mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova takođe je u četvrtak izdalo upozorenje SAD, rekavši da će preduzeti “snažne mere”, ako predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi sledeće nedelje poseti Tajvan i da će taj potez ozbiljno uticati na odnose.

Iako Pelosijeva kancelarija još nije potvrdila posetu, neki mediji veruju da će se to dogoditi nakon njenog putovanja u Japan, ovog vikenda.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je novinarima da se Peking oštro protivi svim oblicima zvanične interakcije između Sjedinjenih Država i Tajvana – koji formalno nemaju nikakve diplomatske odnose – i pozvao Vašington da otkaže put govornika, upozoravajući da su sve posledice, koje proizilaze iz ovoga, ovaj potez će „u potpunosti snositi američka strana“.

Upozorenje iz Pekinga dolazi usred pojačanih tenzija na Pacifiku, jer SAD i njihovi regionalni saveznici izazivaju bojazan da bi Kina, koja vidi Tajvan, kao neotuđivi deo svoje suverene teritorije, mogla da preduzme mere za ponovno ujedinjenje Tajvana i kontinentalne Kine, uključujući „silu“.

Republika Kina (ROC) je osnovana na Tajvanu nakon građanskog rata na kopnu 1949.

Ostrvo je od tada bilo samoupravno ali nikada nije zvanično proglasilo nezavisnost od Kine.

Ima 25 miliona stanovnika.

SAD su priznale Peking kao jedinu legitimnu vlast u Kini 1979.

Međutim, Vašington takođe održava nezvanične odnose sa Tajvanom i jedan je od njegovih glavnih dobavljača oružja, prema Zakonu o odnosima sa Tajvanom, koji zahteva od SAD, da ostrvu obezbede sredstva za samoodbranu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …