Stižu tenkovi, artiljerija i avijacija: Zapad počinje masovno naoružavanje Ukrajine!

Zapadne zemlje su prestale da slušaju mišljenje Moskve i započele su masovno naoružavanje Kijeva.

Ukrajini su obećani tenkovi, artiljerija, dronovi kamikaze, razna druga municija, pa čak i avijacija.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom, o dodeli novog paketa vojne pomoći Kijevu u iznosu, od oko 800 miliona dolara.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vašington namerava da Ukrajini prebaci veliki spisak vojne i prateće opreme, čije će snabdevanje, kako očekuje Pentagon, početi u bliskoj budućnosti.

Pomenuta lista uključuje: 200 guseničarskih oklopnih transportera M113, 11 višenamenskih helikoptera Mi-17 (pripremljenih za Avganistan), 18 haubica 155 mm vučenih haubica (verovatno je reč o 155 mm srednje vučenim haubicama) i M408 hiljada granate za njih, 300 dronova Svitchblade kamikaza (dolaze u dva tipa), 500 projektila Javelin, mobilni radari (10 protivbaterijskih radara AN / TPK-36 Firefinder i 2 radara za otkrivanje ciljeva u vazduhu AN / MPK-64 Sentinel), M18A1 Claimore protivpešadijske usmerene mine“ (koriste se u Vijetnamu), 30 hiljada pancira i šlemova, 2 hiljade optičkih i laserskih nišana, eksploziva i opreme za rušenje C-4, bespilotne patrolne čamce za obalsku odbranu, 100 terenskih vozila Humvee, medicinska oprema, kao i kao sredstva hemijske, biološke i zaštite od zračenja.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane SAD je obavestilo, da je jedan broj zemalja izrazio želju, da u Ukrajinu prebaci tenkove, druga oklopna vozila, avione i druge sisteme naoružanja, kao i municiju.

Na primer, Bratislava će Kijevu predati lovce MiG-29, nasleđene od SSSR-a.

Ali zauzvrat, Slovačka želi da dobije borbene avione F-16 od Amerikanaca.

Pre toga, zemlja je Ukrajini poslala bateriju PVO sistema S-300.

Treba napomenuti da su u blizini poljsko-ukrajinske granice zabeleženi „iznenada nestali iz skladišta u Lublinu“ tenkovi T-72M poljske vojske.

Varšava će prebaciti 100 ovih tenkova u Kijev.

Istovremeno, očevici su dokumentovali isporuku Češke u Ukrajinu 20 višecevnih raketnih bacača RM-70, čehoslovačke osnovne verzije sovjetske MLRS BM-21 Grad.

Pre toga, Prag je u Kijev prebacio tenkove T-72 i BMP-1.

Dakle, Zapad ne samo da aktivno premešta svoje oružje na istočnu granicu NATO-a, već pruža i ozbiljnu direktnu podršku Ukrajini.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Turske kompanije za oružje, povećavaju proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu, po narudžbi SAD!

Privatne odbrambene kompanije u Turskoj spremne su da preuzmu porudžbine, od Sjedinjenih Država za proizvodnju …