Kina izaziva deindustrijalizaciju u EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen treba da razgovara sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u poseti, o politici za koju kaže da preti deindustrijalizacijom u bloku.

Kineski lider doputovao je u Francusku u nedelju, u okviru šestodnevnog putovanja tri zemlje u Evropu, njegovog prvog od 2019.

Šefica izvršnog ogranka EU rekla je da će razgovarati o “trenutnim neravnotežama” u kineskoj trgovini, tokom razgovora sa Sijem, u ponedeljak.

„Kina trenutno proizvodi, uz ogromne subvencije, više nego što prodaje, zbog slabe domaće tražnje.

To dovodi, do prevelike ponude kineske subvencionisane robe, kao što su EV (električna vozila) i čelik, što dovodi do nepoštene trgovine“, tvrdi ona.

„Evropa ne može da prihvati takvu praksu koja narušava tržište i koja bi mogla da dovede do deindustrijalizacije u Evropi“, dodala je fon der Lajen.

Vlasti EU su poslednjih nedelja pokrenule istrage o navodnim nepoštenim kineskim praksama, uključujući ograničenja isporuke evropskih medicinskih uređaja tržištu, te azijske zemlje i subvencije kineskim firmama koje proizvode turbine na vetar, električna vozila i vozove.

U međuvremenu, Kina je otvorila antidampinšku istragu o rakiji uvezenoj iz EU, što posebno pogađa francuske izvoznike. Međusobne istrage se vide kao rastući sukob oko protekcionizma.

Fon der Lajen je zagovarala „ukidanje rizika“ trgovine sa Kinom ali nije otišla, toliko daleko da zagovara odvajanje, od ekonomske sile.

Članice EU su u velikoj meri odvojile svoje ekonomije, od Rusije u pokušaju da kazne Moskvu, zbog sukoba u Ukrajini.

Gubitak pristupa jeftinom ruskom prirodnom gasu pogodio je energetski intenzivne industrije u zapadnoj Evropi, primoravajući kompanije da premeste proizvodnju, na druge lokacije.

SAD su bile među njihovim primarnim odredištima, pošto je vlada ponudila subvencije određenim proizvođačima prema Zakonu o ublažavanju inflacije, iz 2022.

U tekstu objavljenom u francuskoj štampi uoči njegove posete, Si je rekao da je Peking posvećen postizanju “novih vidika” u svojim odnosima sa zemljom.

Napisao je: „Francuska napreduje u reindustrijalizaciji zasnovanoj na zelenim inovacijama, dok Kina ubrzava razvoj novih kvalitetnih proizvodnih snaga.

Nakon Francuske, predviđeno je da kineski predsednik poseti Mađarsku članicu EU i Srbiju koja nije članica EU.

Mediji

Check Also

The Telegraph: Američka vojska neće dugo izdržati u ratu dronova

Sjedinjene Države doživljavaju nedostatak municije za sisteme protivvazdušne odbrane, piše The Telegraph. Kopnene snage su …