„Nećemo se hvaliti, koristićemo!” – Putin preti “udarom groma”…

Predsednik Vladimir Putin zapretio je da će Rusija odgovoriti udarom groma, ako se neko bude mešao u situaciju u Ukrajini.

Osim toga, u slučaju pretnje strateškoj bezbednosti, Moskva može da upotrebi „sva sredstva, kojima se sada niko ne može pohvaliti“.

Ruska vojska je, prema njegovim rečima, sprečila sukob velikih razmera, koji bi mogao da se odvija na teritoriji Ruske Federacije ali „već po tuđim scenarijima“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će Rusija u slučaju ugrožavanja strateške bezbednosti koristiti sredstva, „koja još niko nema“.

Ako se neko spolja umeša u situaciju u Ukrajini, kontraudari će „biti munjevito brzi“.

„Imamo sve alate za to – takve da se sada niko ne može pohvaliti. I nećemo se hvaliti, koristićemo ih ako treba.

Mi smo doneli sve odluke o ovom pitanju“, rekao je ruski lider na sastanku sa Savetom zakonodavaca.

Predsednik je ponovio da će svi zadaci specijalne operacije sprovedene u Donbasu i Ukrajini biti „bezuslovno ispunjeni”, kako bi se garantovala bezbednost stanovnika DNR, LNR, kao i Krima i ostatka Rusije „za istorijska perspektiva“.

Ruska vojska je „sprečila stvarnu opasnost, koja se već nadvila nad našom domovinom“, sprečila „sukob velikih razmera, koji bi se odvijao na našoj teritoriji ali po tuđim scenarijima“, rekao je Putin.

„Snagama, koje su istorijski težile i drže kurs da obuzdaju Rusiju, nije potrebna tako nezavisna, velika, čak ogromna, po njihovom mišljenju, zemlja.

Oni veruju, da Rusija za njih predstavlja opasnost samom činjenicom, svog postojanja.

Iako je to daleko od toga, oni sami predstavljaju opasnost za ceo svet“, rekao je predsednik.

Prema rečima političara, Kijev je spolja gurnut u direktan sukob sa Moskvom, a planovi za vojni napad na Krim i Donbas su navedeni u ukrajinskim doktrinarnim dokumentima.

„Sudbina potrošnog materijala je predodređena za ukrajinski narod.

Mislim da ova spoznaja dolazi do većine stanovnika Ukrajine.

Čitav tok nedavnih događaja, uključujući tvrdnje kijevskog režima da poseduje nuklearno oružje, razmeštanje mreže zapadnih bioloških laboratorija na ukrajinskoj teritoriji, neometano snabdevanje Ukrajine najsavremenijim naoružanjem potvrđuju, da je naša reakcija na ove cinične planove, bila ispravna i blagovremena“, rezimirao je on.

„Pokušaj gušenja sankcijama“

Putin je napomenuo, da ekonomski rat protiv Rusije traje već duže vreme: protivnici su „korak po korak, koristeći sve vrste izgovora, a ponekad i bez izgovora, uvodili sve nova ograničenja sankcija“.

Uzgred, propali su i današnji planovi za ekonomsko gušenje (Rusije)“, rekao je on.

Predsednik je dodao da će Rusija, kao odgovor na „nespretne” pokušaje da se izoluje odgovoriti većom slobodom poslovanja i „otvorenošću”.

„Na gruba, često nespretna, spoljna ograničenja, na rušenje svih civilizovanih prava i dogovora, na pokušaje da nas izoluju, odgovorićemo većom slobodom preduzetništva, otvorenošću za pošteno partnerstvo, poštovanjem i pouzdanom zaštitom vlasnika i savesnih investitora, rekao je on, pozvavši učesnike sastanka da rade direktno sa preduzećima, nevladinim organizacijama i radnim kolektivima.

„Važno je, da svi ljudi posvete vreme i pažnju svima.

Odgovorite, ako se od vas traži pomoć i zaštita“, zamolio je šef države.

Putin je pozvao ne samo da se obezbedi stabilnost ekonomije i ritmičan rad industrijskih preduzeća, već i da se ojača „industrijski i tehnološki suverenitet“ zemlje, a „u određenim oblastima“ i globalno liderstvo.

Penzije, beneficije, plate

Predsednik je najavio i donošenje odluka o indeksaciji socijalnih davanja, penzija i plata državnih službenika u bliskoj budućnosti.

„U bliskoj budućnosti biće donete konkretne odluke o indeksaciji penzija, svih socijalnih davanja, kao i plata specijalista zaposlenih u javnom sektoru“, precizirao je on.

Putin je podsetio da je u protekla dva meseca već usvojeno nekoliko paketa antisankcionih mera, desetine važnih zakona i podzakonskih akata.

„Za praktičnu primenu ovog koraka, tražim od parlamentaraca da pažljivo razrade sve neophodne amandmane i zakonske mehanizme“, obratio se Putin senatorima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …