Ceo svet bi mir i saradnju ali u Britaniji govore, kako će se svet u bliskoj budućnosti podeliti ratom…

Britanski The Telegraph je predvideo podelu sveta na dva zaraćena bloka u bliskoj budućnosti.

Svet bi se u bliskoj budućnosti mogao podeliti na dva zaraćena ekonomska bloka, piše kolumnista Telegrafa Lijam Haligan.

Prema novinaru, događaji u Evropi doveli su do tektonskog pomeranja i vratili koncept raspodele sfera uticaja između velikih sila.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Novi krug konfrontacije između Moskve i Vašingtona je u stanju da podeli planetu na dva suparnička tabora i okonča eru globalizacije, sugeriše autor članka.

Prema njegovom mišljenju, već se vide obrisi budućih saveza.

Sjedinjene Države, Evropska unija i Velika Britanija više ne smatraju Rusiju prijateljskom zemljom ali postoje moćne države u svetu koje sa njom održavaju tople odnose.

Među njima su Indonezija , Kina i Indija . Kako je primetio posmatrač, ove uticajne sile Moskvi pružaju političku podršku i povećavaju trgovinu sa njom.

„Kada je Zapad isključio ruske banke iz SVIFT sistema, kineski UnionPai je bio taj, koji je uskočio da pomogne Rusiji u tokovima trgovine i inostranih plaćanja“, piše Haligan.

On je podsetio da su tokom sovjetske ere svi naftovodi i gasovodi bili koncentrisani u pravcu Evropske unije.

Sada Moskva diverzifikuje izvoz i gradi energetske autoputeve ka azijskim tržištima u procvatu kako ne bi zavisila od Brisela, sugeriše kolumnista.

Pored toga, Peking će ovog leta biti domaćin 14. samita BRIKS-a.

Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika već rade na stvaranju platnih sistema, rejting agencija i ključne finansijske infrastrukture autonomne od Zapada, navodi se u publikaciji.

„Geopolitika se zaista vratila“, rekao je Haligan.

Moskva je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini.

Predsednik Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši demilitarizacija i denacifikacija Kijeva, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za krvava dela nad civilima u Donbasu.

Kako je precizirano u Ministarstvu odbrane, vojska udara samo na vojnu infrastrukturu i Oružane snage Ukrajine.

Oružane snage su već izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …