Ceo svet bi mir i saradnju ali u Britaniji govore, kako će se svet u bliskoj budućnosti podeliti ratom…

Britanski The Telegraph je predvideo podelu sveta na dva zaraćena bloka u bliskoj budućnosti.

Svet bi se u bliskoj budućnosti mogao podeliti na dva zaraćena ekonomska bloka, piše kolumnista Telegrafa Lijam Haligan.

Prema novinaru, događaji u Evropi doveli su do tektonskog pomeranja i vratili koncept raspodele sfera uticaja između velikih sila.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Novi krug konfrontacije između Moskve i Vašingtona je u stanju da podeli planetu na dva suparnička tabora i okonča eru globalizacije, sugeriše autor članka.

Prema njegovom mišljenju, već se vide obrisi budućih saveza.

Sjedinjene Države, Evropska unija i Velika Britanija više ne smatraju Rusiju prijateljskom zemljom ali postoje moćne države u svetu koje sa njom održavaju tople odnose.

Među njima su Indonezija , Kina i Indija . Kako je primetio posmatrač, ove uticajne sile Moskvi pružaju političku podršku i povećavaju trgovinu sa njom.

„Kada je Zapad isključio ruske banke iz SVIFT sistema, kineski UnionPai je bio taj, koji je uskočio da pomogne Rusiji u tokovima trgovine i inostranih plaćanja“, piše Haligan.

On je podsetio da su tokom sovjetske ere svi naftovodi i gasovodi bili koncentrisani u pravcu Evropske unije.

Sada Moskva diverzifikuje izvoz i gradi energetske autoputeve ka azijskim tržištima u procvatu kako ne bi zavisila od Brisela, sugeriše kolumnista.

Pored toga, Peking će ovog leta biti domaćin 14. samita BRIKS-a.

Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika već rade na stvaranju platnih sistema, rejting agencija i ključne finansijske infrastrukture autonomne od Zapada, navodi se u publikaciji.

„Geopolitika se zaista vratila“, rekao je Haligan.

Moskva je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini.

Predsednik Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši demilitarizacija i denacifikacija Kijeva, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za krvava dela nad civilima u Donbasu.

Kako je precizirano u Ministarstvu odbrane, vojska udara samo na vojnu infrastrukturu i Oružane snage Ukrajine.

Oružane snage su već izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kim Džong Un najavio povećanje nuklearnog arsenala Severne Koreje!

Severnokorejski predsedavajući Kim Džong-un, tokom govora na kongresu Vrhovne narodne skupštine Republike, najavio je potrebu …