Predsednica Moldavije nazvala energetsku situaciju “veoma dramatičnom”

Predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je da je situacija u zemlji u energetskom sektoru veoma dramatična, pošto je poskupljenje energenata uticalo na cenu ostalih dobara, a ne postoje preduslovi za jeftiniji gas.

Vlasti zemlje su se u oktobru dogovorile sa Gaspromom, da produže ugovor o isporuci gasa republici, uz reviziju duga kompanije Moldovagaz 2022. Zamenik premijera Andrij Spinu rekao je, da je tender za reviziju propao, takođe, zbog događaja u Ukrajini, pošto su mnoge kompanije, odbile da dođu.

To bi moglo da dovede do prekida isporuke gasa od 1. maja ali je 29. aprila Gasprom zvanično potvrdio, da je planirao količine goriva potrebne za republiku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Imamo veoma dramatičnu situaciju, treba da donesemo prave odluke u pogledu energetske nezavisnosti države ali i po pitanju kupovne moći građana – cene energenata su dosta porasle, što je izazvalo jednostavne cene, duž lanca i za druge proizvode.

Nažalost, ne vidimo preduslove za smanjenje cena, tako da je pitanje energetske efikasnosti veoma važno za nas, zavisimo od tržišnih cena resursa”, rekao je Sandu za TVR Moldova.

Prema njenim rečima, vlasti treba da vode računa o interesima građana i interesima privrede zemlje.

Visoka cena energenata dovodi do povećanja troškova proizvodnje robe, kao i do smanjenja konkurentnosti moldavskih proizvoda.

Gasprom i Moldovagaz su 29. oktobra prošle godine, posle dugih pregovora, produžili ugovor o snabdevanju gasom na period od pet godina, počev od 1. novembra.

„Gasprom” je saopštio da je, uzimajući u obzir situaciju u Moldaviji, odlučeno da se potpiše ugovor praktično, pod uslovima moldavske strane, ali pod uslovom blagovremenog 100% plaćanja tekućih plaćanja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …