Sluti se neko zlo!? – Peskov: Danas na redu, još jedna “ekskurzija” za “trofejni selfi” sa Zelenskim!

Moskva kaže da teško može očekivati povratak Ukrajine za pregovarački sto.

Moskva se nada da će poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca, francuskog predsednika Emanuela Makrona, italijanskog premijera Marija Dragija i rumunskog predsednika Klausa Johanisa doprineti, da Ukrajina zauzme „realističniji“ stav o svom sukobu sa Rusijom, rekao je u četvrtak novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je, međutim, skeptična u pogledu mogućnosti da se Ukrajina vrati za pregovarački sto, dodao je on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Moskva se nada da se četvorica lidera „neće fokusirati samo na podršku Ukrajini, tako što će je puniti oružjem“, rekao je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, ističući da bi ova politika bila „apsolutno beskorisna“ i da bi samo „produžila patnju ljudi“ i naneti dalju štetu ovoj naciji.”

Umesto toga, Moskva se nada da bi četiri evropska lidera mogla da iskoriste „ove kontakte“, da nateraju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da zauzme „realističan stav o situaciji“, dodao je Peskov.

Ranije u četvrtak, Viktor Andrusiv, pomoćnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, rekao je novinarima da su Makron, Dragi i Šolc možda došli u Ukrajinu, da je podstaknu da se vrati pregovorima sa Rusijom.

„Prema mojim informacijama, Makron, Šolc i Dragi nam donose status kandidata za EU… i zahtev da se vratimo u pregovarački proces sa Putinom“, rekao je on.

Moskva se takođe nada da će poseta pomoći da se razjasni ukrajinski stav o izvozu žitarica.

Stav Rusije po tom pitanju se nije promenio, rekao je Peskov i dodao, da je Moskva i dalje spremna da olakša izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao, da ukrajinske snage prvo treba da razminiraju priobalna područja, da bi to omogućile.

„Ne znamo tačno da li Ukrajina to želi… jer oni ćute o tom pitanju“, rekao je Peskov u četvrtak, dodajući da će ta tema „očigledno“ biti na dnevnom redu posete.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Ermak takođe je ranije u četvrtak rekao novinarima, da će „bezbednost hrane, oružje i podrška Ukrajini“ biti među pitanjima, o kojima se očekuje da će Zelenski razgovarati sa četvoricom lidera.

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je izgleda bio mnogo skeptičniji po pitanju ishoda pregovora.

„To neće biti od koristi“, napisao je Medvedev, koji je trenutno zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, na Tviteru, dodajući da posete zapadnih političara Kijevu ne doprinose brzom rešavanju sukoba.

Četvorica lidera stigla su u Kijev rano u četvrtak nakon dugog putovanja, za koje je navodno trebalo celu noć.

Ovo je prva poseta za svakog od njih od početka ruske vojne operacije u Ukrajini.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom, koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a, koji predvode SAD.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje, da je planirao da silom povrati dve republike.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …