Putin dobio od Sija obećanje da će Kina podržati Rusiju! – Zajedno smo do kraja!

Kineski i ruski lideri razgovaraju telefonom i dogovaraju se o potrebi uzajamne podrške po pitanjima bezbednosti.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u sredu, da će Peking nastaviti da podržava Moskvu po pitanjima „suvereniteta i bezbednosti“.

„Kina je voljna da nastavi da nudi međusobnu podršku Rusiji po pitanjima, koja se tiču naših suštinskih interesa, kao što su suverenitet i bezbednost, da intenzivira stratešku koordinaciju između dve zemlje i ojača komunikaciju i koordinaciju u velikim međunarodnim i regionalnim organizacijama, kao što su Ujedinjene nacije, BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju“, rekao je Si, a prenosi kineski državni medij CCTV.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U telefonskom razgovoru, koji je pripao Sijevom 69. rođendanu, dvojica lidera su istakli da su odnosi Rusije i Kine „dostigli neviđeno visok nivo i da se stalno poboljšavaju“, saopštila je pres služba Kremlja.

Putin je naglasio da se Moskva protivi pokušajima,, bilo kakvih spoljnih snaga, da se mešaju u unutrašnje stvari Kine, kao što su situacije u Sinđangu, Hong Kongu i Tajvanu, javila je CCTV.

Dotičući se sukoba u Ukrajini, Si je primetio, prema kineskim državnim medijima, da je Peking uvek donosio nezavisne presude.

On je takođe navodno pozvao sve strane u sukobu, da pronađu mirno rešenje, uz spremnost kineskog rukovodstva da igra konstruktivnu ulogu u tom procesu.

To je bio drugi telefonski razgovor između Putina i Sija otkako je Rusija započela ofanzivu na Ukrajinu 24. februara.

Za razliku od SAD, Velike Britanije, Kanade, EU, Japana, Australije i nekoliko drugih zemalja, Kina nije uvela nikakve sankcije Rusiji, zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

Pozivajući na mir, kineska vlada je rekla da razume zabrinutost Rusije za bezbednost i osudila je snabdevanje Kijevu oružjem sa Zapada.

Krajem februara, Peking se uzdržao od glasanja o rezoluciji Saveta bezbednosti UN, koja osuđuje akcije Kremlja.

Vašington je pokušao da izvrši pritisak na Peking da zauzme poziciju, koja je više u skladu sa zapadnom, iako je Kina do danas odbijala da preduzme bilo kakve neprijateljske akcije prema Rusiji, koju naziva „strateškim partnerom“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Direktor CIA: Bez američke pomoći, Ukrajina će izgubiti do kraja godine!

Šef CIA Vilijam Berns pozvao je kongresmene da donesu zakon o dodatnom finansiranju Kijeva. U …