Evo kako su SAD oborile ‘NLO na velikoj visini’… – VIDEO

Krhotine su pale u teritorijalne vode kod Aljaske, saopštila je Bela kuća.

Borbeni avioni oborili su objekat u vazdušnom prostoru SAD u blizini Aljaske, za koji se smatra da je opasan za civilni vazdušni saobraćaj, saopštila je Bela kuća, u petak popodne.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi nije rekao o čemu se radi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo saopštenje dolazi samo nekoliko dana, nakon što je kineski “špijunski balon” oboren iznad Atlantika.

„Ministarstvo odbrane pratilo je objekat na velikoj visini iznad vazdušnog prostora Aljaske u poslednja 24 sata“, rekao je Kirbi na brifingu u Beloj kući.

Dodao je da je objekat leteo na 40.000 stopa – otprilike 12 kilometara – i “predstavljao razumnu pretnju, po bezbednost civilnog leta”.

Na preporuku Pentagona i iz „preobilja opreza“, američki predsednik Džo Bajden je naredio da se objekat obore, rekao je Kirbi, dodajući da je Severna komanda izvršila naređenje „u poslednjih sat vremena“.

Krhotine su pale “unutar naših teritorijalnih voda”, dodao je Kirbi.

Kirbi je opisao objekat kao „mnogo, mnogo manji od špijunskog balona” oborenog prošlog vikenda, rekavši da je „otprilike veličine malog automobila”.

General Pat Rajder, portparol Pentagona, kasnije je rekao da „u ovom trenutku nema više detalja o objektu, uključujući bilo kakav opis njegovih sposobnosti, svrhe ili porekla“.

Međutim, on je to nazvao „balonom“.

Ovo saopštenje dolazi, pošto se Bajden suočio sa kritikama, zbog svog odgovora na kineski „špijunski balon“, prošlog vikenda.

Nakon, što su civili primetili aerostat na nebu iznad Montane, Pentagon ga je proglasio za kinesko sredstvo za nadzor – ali je odbio da ga obori dok nije prešao veći deo kontinentalnog dela SAD, navodeći potencijalni rizik za ljude na zemlji.

F-22 je na kraju ispalio projektil na balon, kod obale Južne Karoline, a mornarica je poslata da preuzme ostatke.

Peking je objasnio da je objekat bio civilni meteorološki balon na istraživačkoj misiji, koji je odleteo sa kursa, zbog više sile.

Nakon što je oboren, Kina je osudila „informacioni rat“ Vašingtona i zahtevala od SAD da vrate ruševine, kao kinesko vlasništvo.

Bajdenovi kritičari prigovorili su da je balonu bilo potrebno nekoliko dana da se uništi, tokom kojih je mogao špijunirati bilo šta, od telefonskih poziva Amerikanaca do silosa, za nuklearne rakete.

Neimenovani zvaničnici Stejt departmenta rekli su medijima u četvrtak da je balon bio opremljen naprednom opremom za nadzor “sposobnom” da uhvati osetljive komunikacije.

Američki državni sekretar Antoni Blinken odložio je svoj planirani put u Peking, zbog incidenta sa balonom, a Bela kuća je obećala da će uzvratiti na „kineski program nadzora“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …