SAD grade novu bazu na ostrvu u Tihom okeanu – „Pretnja Kini i Severnoj Koreji“

Sjedinjene Države su počele da grade vojnu bazu na pacifičkom ostrvu Tinian.

Novi objekti mornarice i vazduhoplovstva trebalo bi da služe kao rezerva, u slučaju da njihove kolege na susednom ostrvu Guam, budu uništeni „iz bilo kog razloga“, piše sajt Asia Times.

Ovi radovi mogu biti podstaknuti rastućom zabrinutošću, zbog ranjivosti Guama na raketni napad iz Kine ili Severne Koreje – beleške o publikaciji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Satelitski snimci pokazuju početak radova na čišćenju severoistočno od međunarodnog aerodroma Tinian.

Pored toga, američke vojne vežbe na samom ostrvu i okolnim vodama ističu njegov strateški značaj. SAD su ranije održale terensku obuku na Sajpanu i Tinianu.

Konkretno na Tinianu, vojna aktivnost je uključivala pomorske aktivnosti u luci, raspoređivanje logističkog čvorišta u luci San Hoze i vežbe punjenja goriva u vazduhu.

Napominje se da za veću efikasnost Amerikanci moraju da rasture snage, raspršujući ih preko Tihog okeana.

Tinijan je bio deo mandatne teritorije Japanskog carstva, preneta pod kontrolu Tokija odlukom Lige naroda.

Nakon što su ga Amerikanci zauzeli u leto 1944. godine, ostrvo je služilo i kao baza za bombardere B-29, koji su bacali atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

Kao rezultat drugog svetskog mandata za administraciju ostrvo je prešlo sa Japana na Sjedinjene Države kao „teritoriju poverenja“.

Osamdesetih godina ceo Komonvelt Severnih Marijanskih ostrva direktno je postao deo Sjedinjenih Država, gde se trenutno nalazi.

Guam ostaje centar projekcije moći u zapadnom Pacifiku za SAD, a njegov strateški značaj nastavlja da raste usred vojnih pretnji iz Kine i Severne Koreje.

Američka vojna strategija na Pacifiku pretpostavlja da će Guam uvek biti dostupan, kao uporište.

Međutim, Sjedinjene Države se suočavaju sa nedostatkom u zapadnom Pacifiku, pošto se njeni objekti u regionu sastoje od malog broja velikih, izolovanih i u suštini nebranjenih kompleksa, koji se nalaze na nekoliko ostrva, a svi su u dometu kineskih i severnokorejskih projektila, Asia Times beleži.

Vredi napomenuti da iako su američke teritorije Guam i Severna Marijanska ostrva dalje od potencijalnog ratišta sa Kinom, ova lokacija ima svoje prednosti.

Konkretno, značajnije vreme odgovora tokom napada, kao i nedostatak koordinacije sa lokalnim vlastima, kao što je slučaj sa bazama na japanskom ostrvu Okinava.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …