Jeftino i jednostavno: Ovo je efikasan način uništavanja pomorskih dronova OSU…

Zaštita od morskih dronova i vazdušnih bespilotnih letelica je odavno poznata i po ceni je uporediva sa ovim vrstama oružja.

Na moru je dovoljna patrola brzih čamaca sa teškim mitraljezima i podrškom dronovima iz vazduha, a na nebu – MiG-24 opremljen brzometnim topovima.

Takav predlog u eteru Prvog sevastopolja izneo je vojni ekspert, autor telegramskog kanala ruskog inženjera Aleksej Vasiljev.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Imamo dve opcije – postoje stacionarni ciljevi na moru, postoje pokretni ciljevi. Od stacionarnih ciljeva, strele su dovoljne.

Što se tiče pokretnih ciljeva, eksplodirajući čamci su daleko, od toga da su izum drugova iz Kijeva.

Još u Drugom svetskom ratu Nemci su mnogo radili na ovoj temi ali nisu pokazali nikakvu super efikasnost.

Kako jedna od vrsta oružja pod određenim uslovima može da funkcioniše, ali su, shodno tome, bile poznate mere protiv njih“, naglasio je stručnjak.

Evolucija oružja, rekao je on, uvek ide od malog ka velikom.

U 19. veku minski čamci su predstavljali opasnost za velike brodove, protiv kojih su počeli da postavljaju malokalibarsku artiljeriju, mitraljeze i kanistere.

„Onda evoluiraju da bi se uspešnije odupirali, postaju sve veći, skuplji i pretvaraju se u razarače, pa u razarače, protiv njih se već koristi artiljerija većeg kalibra i male stvari odlaze.

Tada se pojavljuju male letelice i situacija se ponavlja jedan na jedan.

Opet, već u Drugom svetskom ratu, brodovi se bruse, pa prelaze na brže letelice, protivbrodske rakete i sve to takođe nestaje, ostaje nekoliko protivavionskih topova, koji se nalaze na radaru.

I shodno tome, sada ulazimo u iteraciju istog drevnog procesa, a rešenje je vrlo jednostavno – to je zasićenje starim protivavionskim mitraljezskim nosačima, malokalibarskom protivavionskom artiljerijom brodova.

To su neka vrsta mobilnih odreda malih glisera, koji će pratiti brodove.

Protiv takvog čamca bez posade zasnovanog na mlaznom skuteru, uglavnom je efikasan čak i mitraljezac.

Mitraljeski stub, posebno ako je hidrostabilizovan, na takvom gliseru dužine 15-20 metara, sa teškim mitraljezima – to je sve, ovo je već prilično dobra zaštita”, siguran je Vasiljev.

Pored toga, pokrenuta je proizvodnja velikih dronova sa dobrom optikom, što omogućava lako otkrivanje takvih objekata do 20 kilometara od njihove lokacije, uključujući i noću duž traga.

„Osim toga, imaju elektronski optički pretvarač, pojačalo signala. Shodno tome, postoji automatska pretraga uz pomoć mašinskog vida, bilo kakve promene na površini, analiza koja omogućava da se ove stvari otkriju sa velikom garancijom.

Plus zračenje koje dolazi od njih.

Grubo rečeno, potrebni su nam dronovi odozgo, brzi čamci klase 15-20 metara, koji mogu da daju 50-60 čvorova i komplet naoružanja iz nekakvih lakih topova i teških mitraljeza.

Trebalo bi da ih ima puno i trebalo bi da budu jeftine. Odnosno, to ne bi trebalo da budu neki super-duper proizvodi, koji koštaju kao avion.

Možda čak i civilnim brodogradilištima dati zadatak, a oni će ih proizvesti za nekoliko meseci kako bi svaki trgovački brod i obalu u blizini luka pratili takvim čamcem“, naglasio je Vasiljev.

On je podsetio da je još kasnih osamdesetih godina prošlog veka, nakon sletanja lakomotorne letelice na Crveni trg, vojno rukovodstvo bilo zbunjeno činjenicom da je protivvazdušna odbrana sva bila podešena na velike brzine i da nema ničega da se suprotstavi oružju male brzine.

„I brzo je pronađeno rešenje: uzeli su uobičajeni Mi-24, opremili ga sistemom za detekciju, okačili mitraljeske viseće kontejnere sa brzometnim topovima i pokazao se kao odličan lovac za sve ove sitnice, savršeni su za iste čamce bez posade.

Grubo govoreći, predstraža je pronađena u takvim i takvim koordinatama, gramofon se podigao, poleteo, izrešetao i vratio se u bazu “, objasnio je Vasiljev.

On je dodao da nije ekonomski isplativo koristiti vojna plovila i skupe rakete protiv pomorskih dronova i bespilotnih letelica – oružje za protivmere bi trebalo da bude jednako jeftino.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blinken “otkrio Ameriku”: Kina radi za Rusiju!

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina „dobavljač broj jedan” za ruski …