Rusi stežu obruč… Amerikanci moraju hitno da se dokopaju Zelenskog! Evo zašto…

Predsednik Ukrajine će postati predsednik u egzilu, ako uspe da pobegne od ruske vojske.

Aktuelni predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potreban je američkim vlastima, da blokiraju rad na stvaranju nove vlade u Kijevu, izjavio je bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov.

Prema njegovim rečima, čak i ako je Zelenski sada u Kijevu, ako se situacija pogorša, SAD će ga evakuisati.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Odmah će biti odveden iz Kijeva, jer je Amerikancima potreban živ, nepovređen, kao legitimni predsednik, sa kojim će juriti, kao što sada jure sa Tihanovskom i blokirati sve radove na stvaranju i ulasku u ovlašćenja, novog rukovodstva Ukrajine.

Dakle, Zelenski nema čega da se plaši. Ali videli ste njegovo fizičko stanje“, rekao je Azarov.

Istovremeno, Azarov je sumnjao u sposobnost Zelenskog da pregovara.

Prema njegovim rečima, moguće je nešto pregovarati sa onima, koji imaju stvarnu moć i koji se slušaju, a nacionalisti u vojsci to teško da će učiniti.

On je takođe izrazio uverenje da kijevske vlasti neće prihvatiti neutralni status Ukrajine i priznanje LNR i DNR, pošto SAD to neće dozvoliti.

U Vašingtonu je, smatra Azarov, postignut glavni cilj – počelo je krvoproliće, a što duže traje, što se na ovaj sukob duže troše ljudski, materijalni, finansijski resursi, to bolje za Jenkije.

Glavni zadatak, prema Azarovu, sada je ostavka aktuelnih kijevskih vlasti.

„Naglašavam da je sada glavno i glavno pitanje zaustaviti krvoproliće i vratiti mir u Ukrajini. Jedino rešenje za ovaj problem je ostavka cele ove kamarile, to je najvažniji zadatak“, rekao je on.

Istovremeno, bivši premijer, nije isključio povratak u ukrajinsku politiku.

„U Ukrajini postoji veliki broj dobrih stručnjaka, uključujući i one, koji su radili sa mnom zajedno, koje dobro poznajem“, rekao je on.

„Ako treba da se oslanjam na svoje znanje, svoje iskustvo, ne želim da sedim po strani. Ali ja se nigde neću pitati“, dodao je bivši šef ukrajinske vlade.

Pa, možda je došlo vreme da se razgovara o novim ukrajinskim vlastima. Ali šta je sa Zelenskim? Da li će uspeti da ga evakuišu? Hoće li zaista biti predsednik u egzilu?

„Zelenski se zaista plaši“, uveren je Fjodor Birjukov, direktor Instituta za slobodu.

– Ali on se plaši ne Rusije, ne Putina, već svog najužeg okruženja. On razume da je za ukrajinske vlasti on već balast, a ne transparent.

I sumnja da su njegovi najbliži saradnici namere da ga jednostavno ubiju.

Verujem da ove sumnje nikako nisu neosnovane.

Mnogi u Ukrajini danas žele da eliminišu Zelenskog. Za njih se ovo shvata kao varijanta „ponovnog pokretanja” situacije.

Predsednik Zelenski je danas problem za njega, za njegove saradnike i za Zapad.

Pošto nije uspeo u svemu što je bilo moguće, njegovo predsednikovanje se doživljava isključivo, kao otežavajuća okolnost.

Zelenski nije Tihanovskaja, on ima niz neuspeha, a oreol „mučenika za ideju“ potpuno je odsutan.

On je tužni klovn, oboreni pilot. A Zapad nema razloga da ga lično podržava. Zelenski je već problem za Zapad, a ne rešenje.

„SP”: – Ima li ko da ga zameni? Uostalom, Zapad, očigledno, ne priznaje nove vlasti Ukrajine, a Zelenski je, šta god da se kaže, predsednik kojeg priznaje ceo svet…

– Zaista, negativna slika Zelenskog danas može da se „ponovno učita” u medijski prostor, ako Zapad ne nađe boljeg za kijevski tron.

Kao „žrtva ruske agresije“, on može i dalje biti od koristi prekookeanskim gospodarima.

Stoga bi za Rusiju bilo korisno da ga uhvati živog, čineći ga optuženim u krivičnom predmetu, a ne simbolom „Bandere u egzilu“.

„Doživevši poraz na teritoriji Ukrajine, izgubivši je fizički, Sjedinjene Američke Države će nastaviti da se bore za nju legalno, ne priznajući nijednu novu vladu“, rekla je šefica Unije političkih emigranata i političkih zatvorenika Ukrajine Larisa Šesler.

– Štaviše, analogija sa Tihanovskom je, po mom mišljenju, veoma površna.

Tihanovskaja je virtuelni predsednik, njen rejting u Belorusiji, prema svim najliberalnijim procenama, nije prešao 20%.

Legitimitet Zelenskog priznaju svi, uključujući i Rusiju.

Od Zelenskog je sasvim moguće napraviti pravu političku figuru, koja će predvoditi čitavu probanderovsku i rusofobičnu masu, koja je napustila Ukrajinu ili ostala na njenoj teritoriji.

„SP”: – Neko će ga priznati za predsednika? Ukrajinska politička emigracija posle građanske obećava da neće biti ništa manje raznolika od ruske.

Nacionalisti definitivno neće hteti da priznaju bankrotiranog Zelenskog, na koga će svaliti svu krivicu.

„Nacionalisti neće imati izbora u svom stavu prema Zelenskom. Zelenski je sada na vrhu svih rejtinga najodvratnijih nacionalističkih krugova.

U slučaju emigracije, on ima sve mogućnosti da postane vođa svih grupa i grupa, koje će se boriti protiv Rusije.

Ponavljam, danas Zelenski ima legitimitet, koji niko ne osporava i to mu daje bezbedno ponašanje i zato će ga SAD u svakom slučaju izvaditi i spasiti.

“SP”: – Prema Azarovu, ovo će pomoći da se blokira sav rad na stvaranju i ulasku u svoja ovlašćenja novog rukovodstva. Kako će Zelenski, koji emituje program iz SAD, moći bilo šta da blokira?

– Azarov je potpuno u pravu. Zapad i njegovi brojni sateliti neće priznati nijednu novoformiranu vladu, priznajući legitimitet Zelenskog.

To može dovesti do veoma ozbiljnih posledica, kako u oblasti diplomatske interakcije sa drugim zemljama, tako i u finansijskoj sferi, kada će sva inostrana sredstva Ukrajine biti nedostupna novoformiranoj vladi.

„SP“: – Glavno pitanje: da li će SAD imati vremena da ga evakuišu? Da li su sigurni da znaju kada to učiniti?

– Verujem da Sjedinjene Države imaju dosta iskustva u spasavanju svojih satelita i poslušnika. Oni imaju i strukture moći za ovo i tehničke mogućnosti.

Imaju i veoma tačne podatke o stvarnoj situaciji u zoni vojnog sukoba, svesni su stvarnih gubitaka Oružanih snaga Ukrajine i stanja odbrane Kijeva.

Dakle, mislim da će na vreme sprovesti operaciju spasavanja Zelenskog.

„SP“: – A šta ako Zelenski nema vremena da se evakuiše i bude uhvaćen?

Hoće li Rusija sa njim komunicirati, kao sa predsednikom? Kakva ga sudbina tada čeka?

– Zelenski je, po mom mišljenju, figura u ulozi predsednika potpuno neprihvatljiva za Rusiju.

Mislim da će mu se pružiti prilika da napusti Ukrajinu, čak i s obzirom na veliki negativan efekat njegovog prisustva na Zapadu.

„SP”: – Inače, o novom rukovodstvu. Azarov direktno kaže da je spreman da se vrati u Ukrajinu ako zatreba njegovo iskustvo. Trebalo bi?

— Pitanje budućnosti Ukrajine je neverovatno teško pitanje.

S jedne strane, apsolutno sve stvarne ukrajinske političke snage optužile su Rusiju za agresiju i pozvale na jedinstvo, u borbi protiv nje.

S druge strane, političari koji su se vratili iz emigracije mogli bi da izgube razumevanje stvarnog stanja u zemlji posle osam godina vladavine Bandere.

Ali i dalje neće biti drugog izlaza: biće potrebno polako i snažno vraćati Ukrajinu na njeno istorijsko mesto jedinstvenog prostora sa Rusijom.

I mislim da će takve političke ličnosti kao što su Azarov, Carev i drugi naći svoje mesto u ovom procesu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Turske kompanije za oružje, povećavaju proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu, po narudžbi SAD!

Privatne odbrambene kompanije u Turskoj spremne su da preuzmu porudžbine, od Sjedinjenih Država za proizvodnju …