I to smo dočekali: Budžetska kriza u Nemačkoj!

Nemačka je, u odgovoru na raniju presudu Saveznog ustavnog suda, vanredno zamrzla potrošnju – što je dovelo do nezapamćene budžetske krize koja je potresla najveću ekonomiju u EU.

Nemačka vlada i dalje razmatra moguće implikacije sudske odluke, koja je dovela u pitanje stotine miliona evra specijalnih fondova, koji nisu u okviru zvaničnog budžeta.

Ministarstvo finansija u Berlinu u ponedeljak je zamrzlo praktično sva nova odobrenja za potrošnju u ovoj godinu, u pokušaju da utvrdi širi i dugoročniji uticaj sudske odluke, navodi se u pismu upućenom vladinim ministarstvima, u koje je “Blumberg” imao uvid.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Odluka suda bez presedana dovela je u pitanje celokupan finansijski plan, uključujući subvencije za fabriku mikročipova i obnovu železničke infrastrukture.

Visoki zvaničnici, su čak počeli i da otkazuju ranije najavljene sastanke, kako bi izašli na kraj sa novonastalim problemima.

Sudije su donele odluku da 60 milijardi evra neiskorišćenih zaduženja namenjenih za suzbijanje posledica pandemije, ne može biti prebačeno u fond za inicijative poput razvoja zelene proizvodnje i širenja solarne energije.

Presuda će verovatno uticati i na druge specijalne fondove, poput onog namenjenog za pomoć domaćinstvima koja se suočavaju sa visokim cenama energenata, rekao je ministar ekonomije Robert Habek.

Ako zvaničnici zaključe da se odluka odnosi na širu potrošnju, kako se očekuje, ministar finansija Kristijan Lindner moraće retroaktivno da uračuna najmanje 30 milijardi evra novog duga u revidirani savezni budžet za 2023. godinu, prenosi “Blumberg”.

On bi tako bio primoran da odustane od svog plana za obnavljanje ustavnih pravila koja ograničavaju novo zaduživanje, poznato kao “kočnica duga”, što je ključno predizborno obećanje njegove Slobodne demokratske stranke (FDP).

Presuda je dovela do novih svađa oko budžetskih prioriteta unutar vladajućeg saveza Socijaldemokrata (SPD) kancelara Olafa Šolca, Zelenih i FDP-a.

Kevin Kuehnert, generalni sekretar SPD-a, rekao je u utorak da je njegova stranka posvećena pronalaženju novca za zatvaranje rupe od 60 milijardi evra koju je stvorila sudska presuda.

Taj novac je ključan za međunarodnu konkurentnost Nemačke i klimatsku transformaciju, a stranka takođe neće pristati ni na kakvo smanjenje u oblastima kao što su socijalna davanja, rekao je Kuehnert u intervjuu za javni servis ARD.

To nije ono zbog čega je SPD izabran 2021. i mi to nikada ne bismo podržali u parlamentu“, rekao je on.

Nemačka ima 29 vanbudžetskih fondova u vrednosti od oko 870 milijardi evra, mada se ne očekuje da će presuda uticati na vojnu potrošnju od 100 milijardi evra, kako je zapisano u ustavu.

Članovi odbora za budžet u Bundestagu trebalo je prošle sedmice da pripreme savezni budžet za narednu godinu ali je konačni dogovor odložen zbog sudske presudom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …