Evropska ekonomija se suočava sa “pravom katastrofom”

Evropska energetska i komunalna preduzeća sada su dužna više od 1,7 biliona evra, prema medijskim izveštajima, jer moraju da uzimaju kredite za pokrivanje troškova povezanih sa porastom cena energije.

Ekonomista, direktor spoljnih odnosa BitRiver-a Andrej Loboda smatra, da su sankcije Rusiji postale neuspeh za EU ​​i da su nanele štetu svim zemljama zapadne Evrope.

„Sa velikom verovatnoćom, do kraja 2022. godine će doći do recesije u zemljama EU, a evro će pojeftiniti u odnosu na dolar za još 10%.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U pozadini rekordnih cena oskudnih energetskih resursa, učesnici na tržištu EU su sve više primorani da pozajmljuju svoja preduzeća, jer finansijska sredstva više nisu dovoljna za pokrivanje rastućih troškova.

Negativ u evropskoj ekonomiji nastavlja da se pojačava i početkom zime, može izbiti prava katastrofa.

U najtežoj situaciji u poslednjih 20 godina našle su se velike kompanije naših zapadnih suseda i privatni investitori.

Prema rezultatima tekuće godine, kvalitet života Zapadnih Evropljana, može se smanjiti za najmanje 1,5 puta.

Smanjenje isporuke ruskih energenata EU već je zadalo veoma ozbiljan udarac energetskoj bezbednosti Zapadne Evrope ali će ova veštačka priča Zapada doneti najmanje 450 milijardi evra direktnih gubitaka.

A ako vodeće energetske kompanije u Nemačkoj, Austriji i Holandiji godinu završe sa neznatnim gubicima, onda će vodeći tržišni učesnici iz drugih zemalja biti na ivici bankrota.

Danas mnogim sektorima privrede EU preti zastoj u operativnom radu, rizici za održivo funkcionisanje ključnih industrija su postali previsoki“, objasnio je ekonomista.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …