Plan EU propada – sve veći otpor… Još zemalja reklo ne!

Španska vlada neće narediti potrošačima da ograniče potrošnju gasa, izjavila je u četvrtak ministarka energetike Tereza ​​Ribera.

“Nećemo u zakon uvoditi obavezu podešavanja temperature kućnih termostata”, rekla je ona u intervjuu za lokalnu radio-stanicu Kadena (Cadena) SER, prenosi Večernji list.

Vlada bi ipak preporučila da ljudi štede energiju, rekla je ona i dodala da će vlada zaštititi i potrošnju gasa u industriji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ministarka je u sredu rekla da će se njena vlada protiviti predlogu Evropske unije o smanjenju potrošnje gasa, jer zemlja nije zavisna od ruskog gasa nakon ulaganja u infrastrukturu za skladištenje gasa u prošlosti.

Portugalska vlada takođe neće podržati plan, koji je predložio Brisel da se evropska potrošnja gasa smanji za 15 odsto, kako bi se prevazišao mogući prekid ruskih isporuka, rekao je Žoao Galamba, državni sekretar za životnu sredinu i energetiku.

“Portugal će se suprotstaviti toj neproporcionalnoj meri”, rekao je on u intervjuu dnevnom listu Publiko objavljenom u četvrtak.

Predlog Komisije “nije prilagođen zemljama, koje nisu međusobno povezane” gasnom mrežom, poput Portugala, objasnio je on.

Planu EU protivile su se i Poljska i Mađarska.

Evropska komisija je predložila dobrovoljni cilj za sve zemlje EU, da smanje potrošnju gasa za 15 odsto od avgusta do marta, u poređenju sa njihovom prosečnom potrošnjom u istom periodu 2016–2021. godine.

Nekoliko zemalja poput Austrije, Nemačke i Danske reklo je da razmatraju planove za hitne slučajeve, koji bi na kraju uključivali i racionalizaciju gasa.

Večernji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ekonomista Razuvaev: Zašto su Rusi počeli da štede na hrani

Ruski potrošači počeli su da štede na hrani. Sa padom realnog raspoloživog dohotka, koji se …