EU u strahu! – Blokirane sankcije ruskoj kompaniji VSMPO-AVISMA!

Evropska unija je blokirala predlog za uvođenje sankcija ruskom proizvođaču titanijuma, kompaniji VSMPO-AVISMA, objavio je Vol Strit žurnal (WSJ).

Prema izveštaju njujorškog poslovnog lista, predlog je zaustavljen nakon što su Francuska i druge članice EU izrazile zabrinutost, zbog moguće ruske odmazde u vidu potpune zabrane izvoza titanijuma, prenosi Raša tudej (RT).

Kompanija VSMPO-AVISMA je najveći svetski proizvođač titanijuma i proizvoda od legura titanijuma, koje imaju široku primenu u proizvodnji aviona, počev od trupa aviona i delova motora do stajnog trapa.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ova ruska metalska kompanija je glavni Erbasov dobavljač titanijuma, pa bi gubitak isporuka iz Rusije zadao veliki udarac vodećem svetskom proizvođaču komercijalnih aviona.

Erbas je prošlog meseca javno pozvao EU da se uzdrži od uvođenja sankcija na uvoz ruskih metala.

Prema konsultantskoj kući Aliks partners, otprilike 65 posto Erbasovog titanijuma dolazi iz Rusije.

Kompanija VSMPO-AVISMA, koja je delom u vlasništvu ruske kosmičke i vazduhoplovne korporacije Rostek, koja drži 25 posto plus jednu akciju, snabdeva svojim proizvodima više od 450 kompanija u 50 zemalja sveta, uključujući Boing, Erbas, Embraer i Rols-Rojs.

Rols-Rojs je ranije ove godine najavio da će privremeno obustaviti kupovinu ruskog titanijuma, zbog rata u Ukrajini i zapadnih sankcija prema Moskvi.

Mediji su, međutim, kasnije objavili da Rols-Rojs nije raskinuo postojeći ugovor, pozivajući se na izvore u kompaniji, te da bi isporuke mogle da se nastave u bilo kom trenutku.

Američki proizvođač aviona Boing je takođe najavio da će obustaviti kupovinu ruskog titanijuma i da namerava da se preorijentiše “na druga tržišta“.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Turske kompanije za oružje, povećavaju proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu, po narudžbi SAD!

Privatne odbrambene kompanije u Turskoj spremne su da preuzmu porudžbine, od Sjedinjenih Država za proizvodnju …