Dr Danica Grujičić saopštila jako dobre vesti!

“U današnje vreme, kada imate elektronsko povezivanje, mi kao tercijarna ustanova moramo da imamo sa lekarima opšte prakse i sa kolegama u sekundarnom sektoru direktnu vezu, samo tako možemo da sprečimo pacijente da nepotrebno putuju i leče se tamo gde žive”

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Danica Grujičić rekla je za B92.net da je udruživanje struke sa onkološkim pacijentima veliki korak napred ka kraćem čekanju za ljude sa malignim bolestima ali i da država sada ima više razumevanja i radi na tome da reši sve moguće prepreke ka ostvarivanju bržeg dijagnostikovanja bolesti.

Profesorka Grujičić istakla je da je saradnja pacijenata i medicinara vrlo važna, kao i da je sada zvanično pritisak na državu da se bolje brine o ovim pacijentima definitivno završen.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na konferenciji za novinare povodom predstavljanja kampanje “Nema čekanja”, Grujičićeva je istakla da se usled pandemije broj novootkrivenih pacijenata sa onkološkim oboljenjima povećao za 30 odsto, a da su ti pacijenti bili u takvom stanju da nije bilo mogućnosti ni za kakvo lečenje, međutim, ovom saradnjom Ministarstva zdravlja i medicinske struke, neke stvari bi, kaže ona, trebalo mnogo da se promene.

“Postoji veliko razumevanje i u Ministarstvu zdravlja i u Republičkom fondu da se mora obezbediti adekvatna terapija onkološkim pacijentima, nažalost, to nije uvek bio slučaj, ja sam neko ko je svedok takvog zdravstva poslednjih 40 godina i ono što je urađeno za poslednjih sedam – osam godina, za onkološke pacijente, nije urađeno u prethodnih pedeset”, rekla je doktorka Grujičić za B92.net.

Dodaje i da je nabavljen veliki broj aparata za zračenje, kao i da su stavljeni potpuno novi lekovi na listu, koji mnogo više koštaju nego neki lekovi koji su u prošlosti bili traženi.

Za takve lekove koje je tražila dobijala je odgovor: “Vaši pacijenti brzo umiru i nisu zanimljivi za republički fond”, međutim, sada je situacija potpuno drugačija.

“Postoji još nekoliko problema, jedan problem je registracija leka za određenu lokalizaciju, imate puno lekova koji su registrovani za jednu lokalizaciju tumora ali mi znamo da oni deluju i za drugu, a ne možemo da ih damo”, rekla je ona.

Obrazložila je da je sada u toku promena pravilnika RFZO, što će biti velika pomoć mnogim pacijentima da ne moraju da idu privatno da dobijaju te lekove koji su relativno jeftini, nego mogu da ih dobiju u državnoj službi.

Napominje da ima izvanrednu saradnju sa lekarima iz unutrašnjosti, te da su u kontaktu i da sarađuju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“U današnje vreme, kada imate elektronsko povezivanje, mi kao tercijarna ustanova moramo da imamo sa lekarima opšte prakse i sa kolegama u sekundarnom sektoru direktnu vezu, samo tako možemo da sprečimo pacijente da nepotrebno putuju i leče se tamo gde žive”, naglasila je Grujičićeva.

“Nijedan onkološki pacijent neće morati da ide u inostranstvo na lečenje”, poentirala je ona.

Prednosti lečenja u državi su ogromne, ali ide se i ka velikom koraku, a to je porodična medicina i skrininzi, kod lekara koji će znati porodičnu anamnezu pacijenta i imati jasne prognoze za rizike od obolevanja od malignih bolesti.

“Ali prvo moramo da uradimo da pacijenti ne idu u inostaranstvo.

Uvek će postojati ljudi koji će biti nezadovoljni lečenjem u Srbiji ali to je njihova privatna stvar, bitno je da država obezbedi da se svi pacijenti leče, nešto je zalečivo, nešto je izlečivo, negde može da se radi na preventivi, negde je mala hirurška intervencija potpuno dovoljna…”

Grujičićeva zaključuje da su neophodne redovne kontrole, jer joj se sve više pacijenata javlja sa različitom vrstom karcinoma, iako je od prethodnog izlečenja prošlo nekoliko godina.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …