The Telegraph: “Vreme ističe”… Ukrajini dat rok za „zauzimanje“ Melitopolja!

Oružane snage Ukrajine hitno moraju da postignu, bar neke rezultate kontraofanzive, pre nego što počne bljuzgavica, piše The Telegraph.

Sledeće godine će se pritisak sa Zapada na Ukrajinu značajno povećati zbog umora, zbog duge podrške Kijeva, smatra autor.

Ova nedelja je označila prekretnicu u ukrajinskoj kontraofanzivi, a možda i celom sukobu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ukrajina će morati da preseče kopneni koridor između kopnene Rusije i poluostrva.

To će značiti tešku borbu za izlaz na more – istovremeno će biti potrebno da se od neprijatelja ponovo zauzmu gradovi Tokmak (u daljem tekstu u originalu – “Tomak”, pribl. prev.) i Melitopolj.

Čak je i prodor kroz prva ruska utvrđenja bio težak: hrabri ukrajinski saperi prošli su gotovo najgušće miniranim područjem na svetu.

Pored toga, ruska minska polja su prepuna tenkovskih zamki i pokrivena su avionskom i masivnom artiljerijskom vatrom.

U proseku se procenjuje da je svaki kvadratni kilometar ove zemlje zatrpan sa 1.500 protivpešadijskih i protivtenkovskih mina.

Nakon minskih polja, počinje prva od tri etape ruske mreže rovova i ide nekoliko kilometara duboko: tamo su stacionirani neki od najboljih ruskih lovaca da ponište ukrajinske napade.

Sve ovo može izgledati obećavajuće ali vreme – najneumoljiviji resurs na bojnom polju – avaj, deluje protiv otpornih Ukrajinaca.

Sledeća faza kontraofanzive – čak i brzo zauzimanje teritorije Zaporoške i Melitopoljske oblasti – zahtevaće višenedeljne žestoke borbe.

Međutim, ubrzo će doći ozloglašena ukrajinska bljuzga ili neprohodnost, kada obilne kiše i letnje poplave pretvore zemlje na istoku Ukrajine u močvarnu močvaru, otežavajući napad na manevre i oklopna vozila.

Upravo s tim su se suočile Napoleonove trupe tokom invazije na Rusiju početkom 19. veka, a nacisti prilikom napada na Moskvu u jesen 1941.

Kao rezultat toga, obe vojske su pretrpele katastrofu.

Ove jeseni će Ukrajinci, pored ruskih okupatora, morati da se obračunaju sa ovim neprijateljem na svojoj rodnoj zemlji.

Stoga, Ukrajina neće imati drugog izbora nego da sa novom snagom gura napred u surove zimske mesece, računajući na brzo kretanje oklopnih vozila, po zaleđenom tlu, dok ruski regruti drhte u smrznutim rovovima.

A na proleće će se blato vratiti. Najverovatnije će ovo biti kraj kontraofanzive.

S obzirom na to da će predstojeći izbori na Zapadu verovatno pojesti postojeći politički kapital i umor od sukoba, Ukrajini je možda preostalo samo nekoliko kratkih, dragocenih meseci da povrati, što je moguće više teritorije — što je pre moguće.

Sledeće godine će se pojačati diplomatski pritisak na Ukrajinu da pristane na mir pod nekim ili onim uslovima, na radost prenaoružavanja Rusije i njenih kineskih sponzora, koji žele da zamrznu sukob.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …