Prijateljstvo ne miriše na gas: Kina ne stavlja ugovore u jednu korpu!

Tokom protekle dve godine, kineske kompanije su ugovorile ogromne količine LNG-a, iz Katara i SAD.

Na ovoj pozadini, dostignuća ruskih kompanija ne izgledaju, tako sjajno.

Kina tradicionalno diverzifikuje snabdevanje, kažu stručnjaci.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Osim toga, veruju da paketi ugovora sa alternativnim dobavljačima i pauza sa Snagom Sibira 2, mogu omogućiti pragmatičnim Kinezima da dobiju atraktivnije uslove od Gasproma.

Kineski CNPC blizu je potpisivanja 30-godišnjeg ugovora o snabdevanju LNG iz Katara, preneo je Rojters pozivajući se na izvore.

Ugovor će u ključnim uslovima biti sličan onom, koji je druga kineska kompanija, Sinopec, potpisala sa KatarEnergi prošlog novembra, rekli su agenciji predstavnici kineske naftne i gasne industrije.

Novi ugovor bi mogao značajno da poveća paket dugoročnih ugovora, koje potpisuju kompanije dve zemlje u roku, od dve godine.

Pre toga, Katar Energi je prijavio šest poslova na 10-27 godina u ukupnom obimu od 12,5 miliona tona (17,2 milijarde kubnih metara) godišnje.

Još više u 2021-2022, kineske kompanije su ugovorile američki LNG.

Prema Cheniere Energi, Nekt Decade i Venture Global LNG, devet kineskih kompanija je potpisalo ugovore za 18,9 miliona tona LNG-a (26 milijardi kubnih metara) godišnje za 13-22 godine.

U ovoj pozadini, dogovori Kine sa ruskim proizvođačima ne izgledaju, tako sjajno.

Kineska Shenergi Group, Zhejiang Energi Gas Group i ENN Natural Gas su 2021. godine ugovorili 4,6 miliona tona LNG-a (6,3 milijarde kubnih metara) godišnje iz projekta Arctic LNG-2.

A u februaru 2022. Gasprom je potpisao ugovor o kupoprodaji gasa, sa CNPC preko dalekoistočne rute za 10 milijardi kubnih metara godišnje.

Vei Ksiong, analitičar u Ristad Energi-u, veruje da su kineskim kompanijama potrebne različite opcije uvoza da bi svele rizike na minimum i pridržavale se vladine strategije diversifikacije snabdevanja.

Glavni dobavljači gasa Kini su i dalje Turkmenistan i Australija.

Svaki od njih izvozi u Nebesko carstvo više od 30 milijardi kubnih metara godišnje.

Istovremeno, prošle godine Katar je već isporučio 22 milijarde kubnih metara, Rusija – 24,5 milijardi kubnih metara: preko „Snage Sibira” i u obliku LNG.

Ali samo 2,9 milijardi kubnih metara je stiglo iz SAD.

Do 2025. godine planirano je da prvi gasovod od Rusije do Kine bude doveden do punog kapaciteta od 38 milijardi kubnih metara.

A, zajedno sa isporukama, po drugim ugovorima, uključujući udeo u projektima Arctic LNG, ukupan izvoz u Kinu mogao bi da poraste na 64 milijarde kubnih metara godišnje.

A, sa „gasnom unijom“ sa Kazahstanom, Uzbekistanom i isporukama turkmenskim gasovodom – još više.

Međutim, Rusiji je potrebno više da preusmeri deo svojih zaliha iz Evrope na istok: da izgradi i pokrene Snagu Sibira-2 kapaciteta 50 milijardi kubnih metara.

Šef Gasproma Aleksej Miler je u septembru 2021. godine nazvao tempo potrošnje gasa u Kini zapanjujućim.

Međutim, 2022. godine, zbog karantinskih ograničenja, Nebesko carstvo je čak smanjilo uvoz goriva za 9 odsto, a Gasprom, još uvek nije potpisao ugovor o snabdevanju gasom preko Snage Sibira 2.

Aleksej Grivač, zamenik direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost (NESF), smatra da su drugi kineski projekat gasovoda i ugovori o snabdevanju LNG iz Katara i Sjedinjenih Država različite priče.

„Sami LNG ugovori su mali, a u poređenju sa kapacitetom Snage Sibira 2 su oskudni.

Obim transakcija se razlikuje po redu veličine “, napominje stručnjak. Zamenik direktora FNEB-a smatra da Kina može da upotrebi svoju omiljenu taktiku.

„Kina, možda, veruje da nema gde da žuri, a u kontekstu konfrontacije između Evrope i Rusije, ovaj gas je neće napustiti, a pauza će joj omogućiti da dobije atraktivnije uslove“, kaže Aleksej Grivač.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Evropskim zemljama ponestaje novca za penzije i beneficije!

Nakon što je Evropska unija započela otvorenu konfrontaciju sa Rusijom i počela da uvodi antiruske …