Počinje ludilo na Kosovu i Metohiji! Puca se rafalno! “Srbi više zuluma, trpeti neće”! – VIDEO

U severnom delu Mitrovice se čuju sirene za uzbunu, javlja reporter Kosovo onlajn.

Sirene se čuju već 10 minuta, tačnije od 17. 40 časova, iz nepoznatih razloga.

Sutra počinje primena mera reciprociteta, tačnije, kako je najvaila kosovska Vlada, od ponoći će svima koji dođu na prelaze sa ličnom kartom Republike Srbije biti uručen ulazno-izlazni dokument, a počinje i preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Građani su počeli da se okupljaju u centru Severne Mitrovice, a kako nezvanično saznaje naš izveštač narod će krenuti ka mestu Rudar kod Zvečana gde će postaviti barikade, javlja Kosovo online.

Građani se okupljaju, nezadovoljni uvođenjem mera reciprociteta, čija bi primena trebalo da počne noćas u ponoć, a koje podrazumevaju nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije na prelazima.

Što se tiče sirena za uzbunu koje se od 17. 40 sati čuju u severnom delu Kosovske Mitrovice, KFOR navodi da prati situaciju i trenutno prikuplja informacije.

To su za Kos sev potvrdili u Kancelariji za informisanje sedišta KFOR-a.

Građanima sa dokumentima Srbije će biti uručen ulazno-izlazni dokument, a sutra počinje i preregistracija vozila sa tablicama Republike Srbije na kosovske.

Prema navodima medija Aljbin Kurti je na Jarinje poslao naoružane specijalce.

“Prištinski režim pokušava, praveći od sebe žrtvu, da iskoristi situaciju u svetu i igrajući na kartu ‘veliki-mali Putin’ i Kurti u ulozi Zelenskog, da nametnu nešto našem narodu na severu KiM.

Poslali su svoje jedinice na administrativne prelaze sa željom da zaustave sve koji imaju srpske lične karte”, rekao je Aleksandar Vučić prilikom današnjeg obraćanja.

KFOR je spreman da reaguje

Kfor je večeras saopštio da je bezbednosna situacija na severu KiM napeta, pomno je prati i spreman je, kažu, da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

“Ukupna bezbednosna situacija u severnim opštinama na Kosovu je napeta, a misija Kfora je pomno prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom koji proističe iz Rezolucije 1244 SB UN”, navodi se u saopštenju Kfora dostavljenom Tanjugu.

Komandant Kfora je, kako se dodaje, u kontaktu sa svim relevantnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.

Reagovao i Ričard Grenel: “Glupo, bezobzirno i nepotrebno”

Ričard Grenel, nekadašnji specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, reagovao je na dešavanja na Kosovu i Metohiji. “Ponovo, krajnje levičarski radikalni i iskusni fašistički premijer (tzv.) Kosova Aljbin Kurti jednostrano preduzima korak da odbaci srpske registarske tablice i lične karte na (tzv.) Kosovu. Glupo, bezobzirno i nepotrebno”, napisao je Grenel.

Snimak rafalne paljbe

Kordon policije

Opet sirene za uzbunu

U Severnoj Mitrovice u 22 sata su se ponovo oglasile sirene za uzbunu nakon što su danas bile aktivne tri sata tokom popodneva.

Sirene su se oglasile danas oko 17.40 i nakon tri sata su prestale da se oglašavaju da bi se ponovo oglasile oko 22 časa.

Sirene su počele da se oglašavaju nakon najave Prištine da u ponoć počinje primena odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama.

Sirene se čule i u Zubinom Potoku, kao i u Leposaviću.

Pucano u pravcu policije?

“Kosovska policija saopštila je zvaničnu informaciju da se na pojedinim lokacijama čula pucnjava, gde su neki pucnji bili usmereni na policijske jedinice ali na sreću nije bilo povređenih.

Građani su takođe saopštili da postoje slučajevi privođenja i maltretiranja, nanošenja povreda i materijalne štete na vozilima od strane osumnjičenih lica za koje se sumnja da su deo organizacija koje blokiraju prelaze”, napisali su iz Kosovske policije na Fejsbuku.

Petković: “Kurti je jedini krivac”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je večeras da je Aljbin Kurti jedini krivac za trenutnu situaciju na KiM, koji, kako je naveo, “svojim neuračunljivim potezima izaziva novu krizu na prostoru Kosova i Metohije”.

“Neuračunljivi Kurti dobro je bio svestan da njegovi jednostrani i protivpravni potezi mogu imati dalekosežne posledice po mir i stabilnost i mogu dovesti do krize sa nesagledivim posledicama”, naveo je Petković i istakao:

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svakoga dana poziva na mir i stabilnost i dijalog kao jedini mehanizam za normalizaciju odnosa i rešavanje svih otvorenih pitanja”.

Jedina poruka koja je upućena i iz Raške i iz Beograda danas, ističe Petković, jeste poruka mira i potrebe za poštovanjem Briselskog sporazuma i što hitnijim formiranjem Zajednice srpskih opština.

Kreće kordon policije

Kako “Novosti saznaju, Kordon policije i oklopnih vozila (između 30 i 40 vozila) iz Srbice se kreće prema Kosovskoj Mitrovici.

Obratio se Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će naredni dani biti izazovni i problematični, jer se Kosovo suočava sa “srpskim šovinizmom”, koji, kako je rekao, veoma dobro poznaje.

Kurti je naveo da su glavni krivci za taj nered predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarija za KiM Petar Petković.

On je Fejsdbuku naveo da su srpske “ilegalne strukture”, pre nego što je počelo izdavanje dokumenata za ulazak i izlazak sa Kosova, blokirale puteve, što je, kako kaže, već ranije planirano.

Povređen Srbin

Srbin N.V. povređen je večeras u mestu Slatina između Jarinja i Leposavića gde su građani nezadovoljni jednostranim merama prištinskih vlasti postavili blokade.

On je vozilom hitne pomoći prevezen u KBC u Kosovskoj Mitrovici.

b92/Novosti/Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …