U Viljnusu – jedno, u Siriji – drugo! Turska očekuje od SAD, jasan stav o terorizmu!

Vašington je, krijući se iza retorike „pretnji“ iz Rusije i Irana, poslao HIMARS baterije i desetine kamiona sa vojnom opremom u severnu Siriju, prenosi Ieni Šafak.

Za Ankaru je to neprihvatljivo, jer je reč o područjima pod kontrolom Radničke partije Kurdistana, koja se u Turskoj smatra terorističkom organizacijom.

Dok Turska nastavlja da vodi beskompromisnu ​​borbu protiv Kurdistanske radničke partije (PKK), skandalozni koraci su se nizali jedan za drugim iz SAD, koje pokroviteljstvo ove terorističke organizacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Izveštava se da će administracija Vašingtona, koja se na samitu NATO prošle nedelje obavezala na zajedničku borbu protiv terorizma, poslati 2.500 vojnika u područja razmeštanja PKK, u Siriji.

Tvrdi se da će poslati kontingent služiti u severnoj Siriji i Iraku, dok je poznato da su SAD nedavno napravile velika utvrđenja u regionu, kako bi garantovala bezbednost PKK.

Na prošlonedeljnom samitu NATO-a najavljeno je uspostavljanje koordinatora za borbu protiv terorizma po prvi put u istoriji alijanse i obavezalo Tursku da pruži punu podršku, u borbi protiv terorističkih organizacija.

Govoreći na samitu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je Sjedinjene Države, napominjući: „Izobličen odnos, koji su izgradili neki od naših saveznika, pre svega sa Partijom demokratske unije (PID)/IPG, ogrankom PKK u Siriji, je štetan na jedinstvo i integritet saveza“.

I dodao: „Očekujemo da naši saveznici zauzmu jasan stav o terorizmu.

Za manje od nedelju dana, SAD su počele da koncentrišu snage u regionu da podrže PKK i to je još jednom pokazalo podršku Vašingtona terorizmu.

Isporuka krajem jula

Prema pisanju američkih medija, odnosno televizijskog kanala ABC i mreže Seven News Network, 2.500 obučenih američkih vojnika biće raspoređeno u regionu da služe u Siriji i Iraku.

Dana 14. jula ove godine, povodom završetka obuke vojnih lica u borbenoj grupi 2. brigade 10. brdske pešadijske divizije, održana je svečana ceremonija.

Pukovnik Metju Braman, koji je zadužen za pripremu formacije, napomenuo je da će se vojnici pridružiti Zajedničkoj združenoj operativnoj grupi (CJTF) stacioniranoj u Siriji.

U vestima je zabeleženo da će 2.500 vojnika otići u region krajem jula i da će služiti najmanje devet meseci.

SAD, preko CJTF, nezvanično obezbeđuju PID/IPG, sirijski ogranak PKK, u regionu.

Američke snage u CJTF, stvorene za borbu protiv ISIS*, izvode vežbe sa IPG ćelijama, podržavaju terorističku organizaciju vojnom opremom i municijom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …