Australiju hvata panika od Kine! – Retkim potezom odgovara na azijsko-pacifičke tenzije…

Kanbera će izvršiti prvu veliku reviziju vojne spremnosti zemlje u poslednjih nekoliko godina.

Australija je u sredu saopštila da će prvi put posle decenije sprovesti strateški pregled svojih oružanih snaga.

To dolazi usred pojačanih azijsko-pacifičkih tenzija, zbog posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi ostrvu Tajvan sa samoupravom, uprkos kineskim upozorenjima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govoreći na konferenciji za novinare u Kanberi, premijer Entoni Albanez rekao je da je svrha revizije da „pripremi Australiju da efikasno odgovori na promenljivo regionalno i globalno strateško okruženje i da obezbedi da su odbrambeni kapaciteti i struktura snaga u skladu sa svrhom, pristupačni i isporučuju najveći povraćaj ulaganja.”

Pregled će definisati odbrambeni položaj zemlje za otprilike jednu deceniju, a vodiće ga profesor Stiven Smit, bivši ministar odbrane i spoljnih poslova, zajedno sa Angusom Hjustonom, bivšim načelnikom Odbrambenih snaga.

Govoreći na istoj konferenciji za novinare, Hjuston je objasnio da su se bezbednosne okolnosti „dramatično promenile u nedavnoj prošlosti“ i da su postale najgore, što je video u svojoj „karijeri i životu“.

„Kopneni rat u Evropi, sve vrste pitanja u severoistočnoj Aziji, posebno oko Tajvana, istočnog kineskog mora, pitanja u jugoistočnoj Aziji i pitanja na alajanskoj granici i severnoj Indiji“, objasnio je on, pominjući i „ometajuće tehnologije, koje dolaze u igru”, kao još jednu pretnju bezbednosti.

Na pitanje koliko je ovaj pregled značajan u kontekstu „ratobornije Kine u regionu“, premijer je objasnio da je kontekst „dobro poznat“.

„Živimo u eri, u kojoj postoji strateška konkurencija i povećane tenzije u našem regionu.

I gde je Kina zauzela agresivniji stav u regionu“, rekao je Albaneze.

On je, međutim, dodao da se stav australijske vlade nije promenio kada je u pitanju Tajvan.

Australija podržava princip jedne Kine ali održava nezvanične diplomatske veze sa Tajvanom preko predstavništava i institucija, koje funkcionišu kao de fakto ambasade i konzulati.

„Ne želimo da vidimo bilo kakvu jednostranu promenu statusa kvo.

I nastavićemo da radimo sa partnerima na promovisanju mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza“, rekao je on.

Prošle godine, tadašnji ministar odbrane Piter Daton upozorio je da se sukob oko Tajvana, koji uključuje Kinu ne može isključiti.

On je, međutim, naglasio da je vlada fokusirana na to, da ima „dobre odnose“ sa Pekingom.

Odnosi Australije sa Kinom se drastično pogoršavaju u poslednjih godinu dana.

Kanbera je osudila potez Pekinga da potpiše bezbednosni pakt sa Solomonovim Ostrvima, pacifičkom državom, koja se nalazi oko 1.000 milja (1.700 km) od severoistočne obale Australije.

Australija je tvrdila da Kina želi da iskoristi sporazum za uspostavljanje vojnog uporišta u toj oblasti – nešto što Peking poriče.

Nova australska laburistička vlada obećala je, da će “pojačati” sopstveno prisustvo u Pacifiku, nakon što je Kina postala glavni problem kampanje tokom nedavnih izbora.

Kina je zauzvrat optužila Australiju i njene partnere da podstiču „trku u naoružanju“ u regionu južnog Pacifika.

U maju, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Lidjijan rekao je, da se australijska vlada nije konsultovala sa svojim drugim partnerima prošle godine, kada je otkrila sporazum AUKUS, bezbednosni pakt, koji uključuje Australiju, UK i SAD i koji otvara put Kanberi za kupovinu nuklearno-pogonske podmornice.

Pregled će takođe razmotriti, kako sposobnosti Australije mogu da funkcionišu u saradnji sa Sjedinjenim Državama, Ujedinjenim Kraljevstvom i drugim ključnim partnerima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …