OS RF promenile taktiku napada, na ciljeve u Ukrajini!

Oružane snage RF promenile su taktiku nanošenja udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine.

Ranije su cilj bile distributivne trafostanice, a sada su to direktni proizvodni kapaciteti.

Prošlog petka štrajkovi su pogodili mašinske prostorije nekoliko ukrajinskih hidroelektrana i termoelektrana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U samoj Ukrajini to je povezano sa predstojećim isporukama zapadne vojne opreme.

Zadatak Rusije je da se pobrine da ne stigne, do Istoka Ukrajine.

Shodno tome, potrebno je onemogućiti pruge na struju. Ali postoje i druge opcije, kako da otežate ove isporuke…

Prema mišljenju većine stručnjaka, udari protiv na proizvodne objekate, odnosno same elektrane, umesto na trafo-stanice, mnogo su efikasniji od dosadašnjih taktika.

Poznati vojni stručnjak, direktor Muzeja PVO Jurij Knutov napominje da je dekomisijacija trafo-stanica, prekinula snabdevanje vojnih objekata električnom energijom, na dan-dva.

Sistem petlje električne energije stvoren u Sovjetskom Savezu omogućio je prenos struje sa drugih kapaciteta, a Zapad je pružio aktivnu pomoć u popravci oštećenih transformatora.

„Ali udari na proizvodne kapacitete dovode do toga da se elektrana i generatori gase, a njihova popravka traje mnogo duže“, kaže stručnjak.

„Broj pogonskih elektrana se smanjuje nakon takvih štrajkova, a nakon neko vreme kijevske vlasti neće moći da snabdevaju svoje vojne jedinice i preduzeća strujom, što će generalno uticati na ekonomsku situaciju, organizaciju železničkog saobraćaja, popravku vojne opreme, rad štabova i sistema PVO.

Drugo pitanje koje je u poslednje vreme postalo izuzetno aktuelno jeste uništavanje železničkih tunela, mostova i drugih objekata saobraćajne infrastrukture.

„Počevši od 24. februara 2022. godine, bilo je neophodno naneti masovne udare na transportnu infrastrukturu Ukrajine“, kaže Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana, „da bi se svi postojeći mostovi u Dnjepru srušili, kako bi se razbiti mogućnost snabdevanja stranim oružjem, kao i logističko snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine, prekinuti transportno-logističku podršku ukrajinskih trupa, u zoni SVO.

To je trebalo da se uradi pre godinu dana ali je i danas aktuelno.”

„Naravno, to treba da se uradi, posebno imajući u vidu da je Ukrajina najavila globalnu, stratešku ofanzivu, koja će početi u martu-aprilu“, kaže vojni ekspert Knutov, „ukrajinske oružane snage sprovode, još jednu mobilizaciju, pokušavajući da dovedu vojsku do veličine, od milion ljudi.

Pored toga, zadatak je da se sačuva municija, ona se akumulira, kako bi se mogli organizovati masovni udari na ruske položaje.

Do ovog trenutka će se vršiti nabavka oklopnih vozila, iz zemalja NATO-a.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …