Solomoni izdali “moratorijum na sve pomorske posete” Amerikancima! – Američke baze u Australiji, postaju laka meta za Kineze!

Vlasti Solomonovih ostrva zabranile su brodovima američke mornarice ulazak u njihove luke.

Ovo prenose zapadni mediji pozivajući se na saopštenje ambasade SAD u Australiji.

Američke diplomate su obavestile da je ostrvska država obavestila o uvođenju “moratorijuma na sve pomorske posete”, dok se ne ažuriraju protokolarne procedure.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U zapadnom svetu, ovo je shvaćeno, kao još jedan znak napetosti na Pacifiku.

Ruski stručnjak Boris Rožin je 30. avgusta prokomentarisao šta se dešava na svom Telegram kanalu.

On je napomenuo da su Solomonska ostrva pre nekoliko godina pala u sferu uticaja Pekinga, zaključivši sa Kinom sporazum o saradnji u različitim oblastima, uključujući bezbednosna pitanja.

Kinezi su brzo preuzeli kontrolu nad ekonomijom Solomonovih ostrva i dobili pravo da tamo rasporede svoje trupe, kako bi osigurali red i zakon.

Istovremeno, Solomonska ostrva su povukla priznanje Tajvana, kao nezavisne države.

Rožin je dodao da se sada razgovara o pitanju stvaranja kineske pomorske baze na Solomonovim ostrvima, iako lokalna vlast to negira.

Istovremeno, Vašington strahuje da će, ako Peking tamo stvori punu bazu, kao u Džibutiju, to promeniti odnos snaga u regionu i oslabiti kontrolu SAD.

Pentagon smatra pojavu kineske baze tamo, kao kritičan udarac strategiji blokiranja (održavanja) NR Kine sistemom „ostrvskih linija ili lanca ostrva“.

Pored toga, Solomon Rstroves potencijalno daju Kini priliku da napadne američke baze u Australiji, istakao je stručnjak.

Zauzvrat, Kanbera je već izjavila da će australijska vlada pojavu takvog vojnog objekta u navedenom području smatrati, „bazom neprijateljske zemlje“.

U Australiji su ga uporedili sa bazama militarističkog Japanskog carstva tokom Drugog svetskog rata.

Ekspert je podsetio da su 2021. SAD i Australija pokušale da nadigraju Kinu organizovanjem masovnih protesta u glavnom gradu zemlje Honijari, koji su se pretvorili u pogrome u kineskim četvrtima, što je rezultiralo smrću 3 osobe.

Kanbera je čak pokušala da progura ulazak australijskih trupa na Solomonska ostrva, pod izgovorom „održavanja mira“ ali je tamo poslat kontingent sa Fidžija.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da Kinezi imaju veoma dobro pamćenje, pa sa ovim povezuje demarš Solomonskih ostrva, prema Sjedinjenim Državama.

Istovremeno, Kina sada ima pravo slobodnog ulaska svojih ratnih brodova u luke, na Solomonovim ostrvima.

Kladim se da će Sjedinjene Države uskoro naći probleme sa demokratijom na ostrvima, rezimirao je stručnjak.

Imajte na umu da su Solomonska ostrva država u jugozapadnom delu Tihog okeana, koja se sastoji od 992 delove zemlje, uglavnom vulkanskog porekla, koji se nalaze u Melaneziji.

To je ustavna monarhija sa parlamentarnim sistemom vlasti i deo je Zajednice naroda.

Monarh i šef države je Elizabeta II, kraljica Velike Britanije, koja svoju vlast vrši preko generalnog guvernera, kojeg bira lokalni parlament na period od 5 godina.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …