The National Interest: Sukob u Ukrajini se neće završiti pobedom Moskve ili Kijeva!

Ruski lider Vladimir Putin je izgleda u početku očekivao da će ruska specijalna operacija u Ukrajini, koju je pokrenuo u februaru 2022, brzo dovesti do kapitulacije ili čak pada vlade Vladimira Zelenskog.

To se nije dogodilo, zbog žestokog otpora Ukrajine, zbog velikih isporuka zapadnog (naročito američkog) naoružanja republici.

U roku od šest meseci, sukob je ušao u mučnu fazu iscrpljivanja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski priznao, ruske trupe zauzimaju, oko 20 odsto ukrajinske teritorije.

Mark Katz, profesor na Univerzitetu Džordž Mejson, piše o tome u članku za The National Interest.

Ali dok su ukrajinske snage koje podržava Zapad uspele da osujeti dalje napredovanje ruske vojske, malo je verovatno da će Kijev moći da potisne rusku vojsku nazad preko granice. Međutim, čini se da nijedna strana nije spremna za prekid vatre, pa će se rat nastaviti, verovatno mesecima ili čak godinama.

Međutim, kako piše profesor, na kraju su svi ratovi okončani.

Kako se to može desiti u sukobu u Ukrajini?

Moguće je da će, uprkos poteškoćama sa kojima se Moskva sada suočava, Rusija nekako uspeti da preokrene tok i ostvari svoj prvobitni cilj da iznudi predaju ili zbaci vladu Zelenskog.

S druge strane, ukrajinske snage, koje podržava Zapad mogle bi, na neki neverovatan način, da potisnu Ruse sa mnogih, ako ne i svih teritorija, koje su prethodno zauzeli.

Ratovi se, međutim, ne završavaju nužno tako, što jedna strana vojno porazi drugu.

Postoje i drugi načini, na koje se ratovi iscrpljivanja mogu završiti, kao što je unutrašnji kolaps ili situacija u kojoj nijedna strana nije u stanju da pobedi drugu posle godina borbe i obe strane su spremne da prihvate prekid vatre, zbog neprihvatljivo visokih cena rata.

Čini se vrlo verovatnim da ni Rusija ni Ukrajina neće uspeti da izvoje vojnu pobedu, pa će se vruća faza sukoba između njih nastaviti sve dok bilo koja strana ne propadne ili svaka odustane od pokušaja, da porazi drugu.

Ovo je najverovatniji scenario.

Najmanje verovatna je ona, koja predviđa trijumf jedne od strana, pošto se situacija u Ukrajini neće završiti pobedom Moskve ili Kijeva.

Takav razvoj događaja, zasnovan na vekovnom svetskom iskustvu međudržavnih obračuna, nije vidljiv, zaključio je stručnjak.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …