Putin sprema nuklearne taktičke bojeve glave za Ukrajinu! – “Armata” u nuklearnoj verziji – u životnoj snazi! – VIDEO

Nova municija glavnog tenka T-14 obećava neprijatelju mnogo neverovatnih nevolja.

Jedan od najznačajnijih događaja Međunarodnog vojno-tehničkog foruma „Armija-2022“, koji je završen 21. avgusta, bilo je predstavljanje delegacije Rosoboroneksporta izvozne verzije perspektivnog ruskog tenka zasnovanog na univerzalnoj guseničarskoj platformi „Armata“, T- 14.

I iako ova emisija nije bila premijerna demonstracija ruskog borbenog vozila četvrte generacije, postala je značajna po tome što su gosti i učesnici foruma odjednom videli četiri nova T-14, koji se međusobno razlikuju po nekoliko karakteristika: prednji delovi trupa , modifikovani dizajn točkova za puteve itd.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Važno je napomenuti da je materijal objavljen na stranicama RG i posvećen sledećem demonstracionom uspehu glavnog borbenog tenka SV Oružanih snaga Ruske Federacije T-14 „Armata“, postao zgodan informativni povod za sledeći talas sveopšteg vrištanja „majčinih stručnjaka“ i analitičara, koji sebe s ponosom nazivaju, „nezavisnim posmatračima obaveštajnih službi iz otvorenih izvora (OSINT)“.

Svu ovu javnost, koja više voli da govori o pravcima strateških udara i gubicima najmoćnijih armija sveta, ne ustajući sa udobne sofe, do srži je uvredila publikacija, u kojoj je Ruska Federacija nazvana jedina zemlja na svetu, koja je lansirala tenk četvrte generacije u masovnu proizvodnju.

Njihovom ogorčenju nije bilo granica, iz prostog razloga što im general armije Sergej Šojgu nije dostavio iscrpan izveštaj o broju izgrađenih i prebačenih u borbene jedinice Armata.

I još malo o IMTF „Armija-2022“, tačnije o istoj izjavi.

Uostalom, čak i Južna Koreja, koja pravi prelepe ali veoma skupe tenkove K2 Black Panther, naziva ih samo „automobilima nove (!) generacije“.

Ne četvrti, već samo novi.

O američkim Abramsima, francuskim Leclercovima, nemačkim leopardima ili izraelskim Merkavima ne vredi ni govoriti, jer su ove mašine nekoliko decenija neprekidno modernizovane, stalno povećavajući sopstvenu težinu i istovremeno povećavajući listu srodnih operativnih problema.

Što se tiče francusko-nemačkog EMBT-a ili čisto nemačkog KF51 Pantera, oni su danas predstavljeni isključivo trčanjem, bez ikakvih kratkoročnih izgleda.

Međutim, vratimo se direktno na T-14.

Tačnije onome, što stručni krugovi nazivaju informacijama, dobijenim iz zvaničnih i pouzdanih izvora.

9. maja 2015. godine, bio je dan predstavljanja široj javnosti novog perspektivnog domaćeg tenka četvrte generacije, koji su razvili i proizveli stručnjaci JSC Naučno-proizvodne korporacije Uralvagonzavod po imenu F.E. Džeržinskog.

Tada je tenk T-14 „Armata“ prošao Crvenim trgom u koloni učesnika Parade pobede.

U njegovom stvaranju, široko su korišćeni svi najnapredniji razvoji, koji su se nalazili u kasici-prasici sovjetskih i kasnijih ruskih graditelja tenkova.

Borbeno vozilo ima nenaseljenu kupolu i sposobno je da uspešno komunicira u formatu borbene taktičke veze ujedinjene jednim sistemom upravljanja.

U budućnosti je moguće opremiti T-14 uređajima veštačke inteligencije, koji rade u automatskom režimu.

Projekat T-14 zasnovan je na razvoju tenka T-95 Crni orao (Objekat 195), koji je razvio Uralvagonzavod krajem prošlog i početkom ovog veka.

Odatle je preuzet princip rasporeda kupole perspektivnog tenka.

Važno je napomenuti da je projekat Objekat 148, koji je postao T-14, svojevremeno postao ruski odgovor na američki program radikalnog prenaoružavanja i reorganizacije vojske „Borbeni sistemi budućnosti“ (2003-2009), a stoga je sproveden u prilično kratkom roku.

Programer pozicionira tenk T-14 “Armata”, kao vozilo sa značajnom borbenom snagom, u kombinaciji sa visokom stopom vatre i preciznošću gađanja, što mu omogućava da uspešno obavlja, čitav niz zadataka zacrtanih konceptom “mrežno orijentisanog” ratovanja“: izviđanje, određivanje ciljeva i vatra za podešavanje iz sistema PVO, samohodnih topova i tenkova T-90, uključenih u taktički nivo.

Plus mogućnost daljinskog upravljanja preko jedinstvenog sistema koordinacije.

Prijem operativnih podataka T-14 na mreži obezbeđuje efikasnost automatskog određivanja balističkih parametara i kao rezultat, mogućnost upravljanja vatrom u formatu taktičkog nivoa.

Pažljiva analiza stručnih pregleda novog perspektivnog ruskog tenka T-14 jasno pokazuje konsolidovano mišljenje, koje pozicionira kompleks aktivne zaštite Afganit (KAZ) kao najupečatljiviju osobinu ovog borbenog vozila.

Kompleks uključuje set ultraljubičastih i infracrvenih senzora punog prikaza, moćne radare i optičke dalekometne pronalazače upozorenja o opasnosti od napada, pored toga, blisko je integrisan sa sistemom za upravljanje vatrom, koji obezbeđuje prilično agresivan odgovor na vatru, u slučaju napada na njega.

Kada se detektuje neprijateljsko oružje, kompleks Afganit automatski rotira kupolu do potrebnog ugla, što na kraju obezbeđuje: zaslepljivanje ili promenu putanje leta vođene rakete (projektila) uz pomoć ispaljenih toplotnih zamki, dezorijentišućih zavesa i sredstava uticaja, performanse elektronike, uključujući lasersko ciljanje; uništavanje (presretanje) udarnog jezgra municije odgovarajućim KAZ sredstvima, u radijusu od dvadeset metara; susret sa projektilom, koji nije uništen pre kontakta sa oklopom; uzvraćajući udarac.

Ugrađeni reaktivni oklopni kompleks „Malahit“ je nova verzija drugog nivoa „zaštitnih formacija“ tenka T-14 „Armata“, koji se sastoji od tri bloka kontejnera sa posebnim punjenjem.

Može se realizovati putem elektronske kontrole sa mogućnošću daljinske detonacije modula, pre nego što oružje dođe u kontakt sa oklopom.

Magnetno polje projektila ili rakete pokreće pobudu induktivnih strujnih senzora, nakon čega se prvo ispaljuje udarni poklopac ćelije, a zatim, po potrebi, njeno posebno punjenje.

Programer VDZ četvrte generacije – Istraživački institut čelika (Moskva) – potvrđuje sposobnost Malahita da efikasno odbije teške ATGM, “razbije” neprijateljsku municiju i rasprši kumulativni mlaz.

Kompleks je bezbedan za pešadiju, koja se kreće ne bliže od pedeset metara od tenka.

Očigledno je da borbena efikasnost bilo kog oružja, zavisi ne samo od njegove borbene moći, već i od težine otkrivanja ovog oružja od strane neprijatelja, što značajno povećava stepen njegovog opstanka.

U tom cilju, programer perspektivnog ruskog tenka, prilikom njegovog kreiranja, koristio je širok spektar stelt tehnologija, što obezbeđuje njegovu prikrivenost u magnetnom, infracrvenom i radio opsegu.

Još jednom posebnom karakteristikom novog glavnog borbenog tenka T-14 “Armata” od borbenih vozila prethodnih generacija treba smatrati njegovu sposobnost da precizno odredi lokaciju neprijatelja na udaljenosti od deset, do sto kilometara.

Oprema, koja pruža takvu mogućnost posadi ruskog tenka je osmatrački radar sa četiri odseka sa AFAR-om, kompleks kamera za kružno otkrivanje ciljeva u UV i IR opsegu sinhronizovanih sa njim i dva radara ultra-brze reakcije za radeći na kratkim udaljenostima.

Radar sa aktivnim faznim antenskim nizom omogućava vam da otkrijete i pouzdano pratite do četrdeset zemaljskih i dvadeset pet vazdušnih ciljeva.

Kompleks za detekciju je upotpunjen automatski kontrolisanim konvencionalnim panoramskim nišanima, koji sprečavaju gubitak mete pred neprijateljskim elektronskim protivmerama.

„Armata“ je opremljena glatkim topom 2A82 kalibra 125 mm.

Ova artiljerijska jedinica se kontroliše daljinski, a domet njenog uništenja znatno premašuje slične pokazatelje topova postavljenih na moderne tenkove armija zemalja članica Severnoatlantske alijanse.

U uređaj glatke cevi ugrađen je senzor, koji omogućava da se pri nišanju uzme u obzir savijanje autofretirane i hromirane cevi iznutra, koje se javlja tokom procesa zagrevanja.

Pored toga, cev 2A82 se može koristiti za lansiranje projektila pomoću nadograđenog raketnog sistema Reflek-M.

Uz njegovu pomoć, T-14 stiče sposobnost da pogađa tenkove, helikoptere i bespilotne letelice, kao i visoko zaštićene kopnene, površinske i nisko leteće vazdušne ciljeve na velikim udaljenostima.

Trenutno je na državnom testiranju nova municija za tenk T-14 Armata, koja, prema nekim zapadnim analitičarima, može uključivati nuklearno oružje snage do jednog kilotona. 2017. godine objavljene su informacije o radu na stvaranju „inteligentnog projektila“ sa funkcijom kontrolisane detonacije, čiji bi ključni cilj trebalo da budu posade ATGM smeštene u skloništima.

Pored toga, pojedinačni izvori kruže informacije o razvoju trenutno aktivno-reaktivne municije, koja se odlikuje velikim dometom leta do 50 kilometara.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …