Farmaceutski lobi vrši pripreme za vakcinisanje srpske dece: “U jednom trenutku moraćemo da vakcinišemo decu”

Britanski soj koronavirusa odgovoran za trenutno duplo veći broj obolele dece nego pre mesec dana, ali teška klinička slika javlja sa istom učestalošću kao i kod ostalih sojeva, a pošto je sada broj zaražene dece veći, i apsolutni broj proporcionalno mora da raste, kaže predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis.

“Definitivno ima više dece i sa težom kliničkom slikom, jer je više obolelih”, navodi on. Ukazuje i da deca slabo prenose virus, posebno kada su asimptomatska, i da njihova vakcinacija nije trenutno prioritet, već je potrebno da se prvo vakcinišu odrasli, čime će najbolje zaštiti i decu od oboljevanja, rekao je on i dodao:

“Zabluda inicijalna je bila da britanski soj izaziva težu kliničku sliku, klinička slika je manje-više ista, ali kako određeni postotak dece ima najtežu, tako je ostao i sada, ali s obzirom na veći broj obolelih, definitivno ima i više dece sa težom kliničkom slikom“, pojašnjava doktor Konstantinidis i dodaje da je jedna od karakteristika britanskog soja da se lakše prenosi kod dece i adolescenata.

Na pitanje da li je vreme da deca počnu da se vakcinišu, on ističe da je veliki zagovornik vakcinacije, “i apsolutno će u jednom trenutku biti potrebno da vakcinišemo decu, ali je sada prioritet da se vakcinišu odrasli, za decu ima vremena”.

“Fajzer je u martu završio ispitivanja za uzrast između 12 i 15 godina, počeo je tek za mlađe, pre septembra neće nigde početi (vakcinacija), ali to ne treba da bude prioritet. Najbolje ćemo zaštiti osetljive kategorije – decu i trudnice, tako što će se prvo vakcinisati oni koji mogu i trebaju”, ukazuje Konstantinidis, prenosi “Blic”.

A kada roditelj da zna da treba da testira dete, s obzirom da je proleće doba i alergija, doktor poručuje da “već i vrapci znaju da deca mogu često imati asimptomatske oblike, ne treba toliko insistirati na testiranju”.

“Naravno, kada postoji podatak o kontaktu sa obolelim ili dete ima obolelog u porodici, a istovremeno ima kliničku sliku, treba razmišljati o testiranju”, kaže on i dodaje da je vreme pokazalo da su lekari dovoljno verzirani, i da dete prosto treba testirati kada to lekar kaže.

(blic)

Check Also

Krstaši izazvali haos na SP: Englezi pohapšeni u Kataru! – VIDEO

Reprezentacija Engleske, iako tradicionalno ne osvajaju skoro ništa, tradicionalno je i jedan od favorita na …