Die Zeit: Ruski špijuni u nemačkoj vladi, pomogli Severnom toku 2!

Dvojica visokih zvaničnika nemačkog ministarstva ekonomije su pod istragom, zbog optužbi za špijuniranje, u korist Rusije.

Ovo piše nemački list Die Zeit.

Kako navodi izdanje, Savezna kancelarija za zaštitu ustava (BfV), nemačka unutrašnja obaveštajna služba, istražuje slučaj dvojice visokih državnih službenika, „koji su povezani sa snabdevanjem energijom“, na „ključnim pozicijama“, a mogu biti špijuni Kremlja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ako je tačna, ova tvrdnja bi predstavljala impresivan narušavanje bezbednosti, u veoma izazovnom trenutku za Nemačku i Evropu.

Ministarstvo privrede nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar situacije.

O gubicima imidža savezne vlade ne treba ni govoriti, oni su očigledno veoma veliki.

Jedno od glavnih i važnih ministarstava Nemačke radi pod rukovodstvom ministra ekonomije i klime Roberta Habeka, koji je ujedno i zamenik kancelara Olafa Šolca.

On igra ključnu ulogu u pripremi Nemačke da prevaziđe energetsku krizu, dok Rusija progresivno smanjuje isporuke gasa, kao odgovor na sankcije Zapada, zbog specijalne operacije u Ukrajini.

Jedno od najosetljivijih pitanja sa kojima se suočavaju nemački zvaničnici, koji istražuju slučaj jeste da li je legalno nastaviti izgradnju Severnog toka 2, završenog ali nepuštenog gasovoda iz Rusije.

Upravo su rasprave, oko ovog autoputa, izazvale sumnje.

Ruski špijuni, otkriveni su slučajno.

Ranije ove godine, Habekovi savetnici su se obratili BfV-u za pomoć, oko „nedoslednosti u internim dokumentima“, o Severnom toku 2 i nivoima punjenja skladišta gasa (podaci o punjenju, su potcenjeni da bi opravdali izgradnju NSP-2), kao i u izveštaju o sigurnost isporuke gasa Nemačkoj, navodi Die Zeit.

U publikaciji se nagoveštava da je čudna dugogodišnja lojalna pozicija Berlina, o skandaloznom gasovodu ispod Baltičkog mora zapravo rezultat aktivnosti stranih agenata, koji su zamalo pomogli da se projekat realizuje.

Ovo objašnjava ponašanje SRJ u njenom tvrdoglavom predstavljanju energetskog projekta, kao „čisto komercijalnog“.

I samo je pokrenuta specijalna operacija u Ukrajini „izneverila“ agente, čije su aktivnosti konačno privukle pažnju, rezimira se u publikaciji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senator Vens: Američki establišment očajnički pokušava da ubedi Amerikance da je sve u redu!

Debata o pomoći Kijevu predstavlja posredni spor između desničarskog establišmenta i desnih populista oko pravca …