Obračun u Ukrajini pokazao, šta nosi budućnost za borbene tenkove

Borbe u Ukrajini i dalje zadivljuju obimom. 6. decembra stižu izveštaji o dolasku sveže opreme za ruske tankere, u LNR.

Reč je o 200 T-90M – dva pukovska kompleta, ogromnom broju potpuno novih (precizno sastavljenih od nule) tenkova u ovom trenutku.

Ali pored njih, u službu ulazi i sve veći broj „veterana“: kako na poligonima, gde se obučavaju mobilisani borci, tako i u zoni NVO, gotovo sve modifikacije vojnih vozila zaostalih u nasleđu iz SSSR-a, su stalno pronađeno, počevši od T-62M.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Koristi se i oprema zarobljena od neprijatelja, uključujući strane verzije sovjetskog T-72.

Ukupno, samo oko 1-1,5 hiljada tenkova je uključeno na liniju fronta sa obe strane, ne računajući razna lako oklopljena vozila.

Iako su se velike tenkovske bitke posle 1945. godine, u više navrata odvijale na Bliskom istoku, za evropsko pozorište operacija, toliki broj je nesumnjiv rekord.

Pored toga, po prvi put u borbenim dejstvima u Ukrajini, tenkovi učestvuju u bitkama dve visokotehnološke armije u izuzetno teškoj, urbanizovanoj i šumovitoj oblasti.

Nema sumnje da će se u hipotetičkim narednim sukobima našeg veka (u Evropi, na Pacifiku) koristiti teška oklopna vozila s obzirom na iskustvo ruskog NVO-a, u Ukrajini.

I tu se postavlja pitanje: šta je, u stvari, ovo iskustvo?

Kako su se tankeri prilagodili novom ratištu, koje se danonoćno nadgleda iz vazduha i iz svemira, gađano brojnom artiljerijom i visokopreciznim oruđem, a na kome se, ni taktički Ili operativni smisao ne može, ni okrenuti?

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …