NYT – Bivša direktorka CIA gledala mučenje zatvorenika! – Šokantno i zabrinjavajuće…

Gina Haspel je posmatrala ispitivanje sa vaterboardingom na tajlandskom crnom mestu, otkrilo je sudsko svedočenje.

Bivša direktorka CIA-e Gina Haspel posmatrala je kako zatvorenika muče islednici na tajlandskom crnom sajtu, koji je vodila za tu agenciju 2002. godine, izvestio je u petak Njujork tajms.

Kao šef baze CIA na Tajlandu krajem 2002. godine, Haspel je lično posmatrao sesije ispitivanja, na kojima je osumnjičeni za bombaški napad na USS Kol Abd al-Rahim al-Naširi bio potopljen vodom, navode novine, pozivajući se na svedočenje psihologa, koji je učestvovao u mučenju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Doktor, Džejms Mičel, priznao je na sudskom saslušanju u zalivu Gvantanamo, da je držao krpu preko al-Naširijevog lica, kako bi usmerio tok vode, dok je drugi ispitivač izlivao.

Al-Naširi je bio privezan za kolica tokom seansi mučenja, a iz ležanja na leđima je bio okrenut u uspravan položaj, da bi došao do daha između sipanja vode, navodno je svedočio Mičel.

Zatvorenik je opisan kao go i ponekad sa kapuljačom.

Ispitivači su koristili i druge tehnike prinude, kao što su zatvaranje u malu kutiju, šamaranje ili udaranje glavom o zid prekriven mekom tkaninom, navodno je rekao psiholog.

Haspelovo znanje o kontroverznim tehnikama ispitivanja je ranije otkriveno.

U stvari, pisala je dopise Vašingtonu o tome šta je učinjeno al-Naširiju i šta se saznalo iz ispitivanja.

Međutim, Mičelino svedočenje ponudilo je detaljniji pogled na njen rad, na Tajlandu.

Al-Nashiri je optužen da je orkestrirao bombardovanje razarača američke mornarice USS Cole, u kojem je 2000. godine ubijeno 17 američkih mornara.

Prema pisanju Tajmsa, vojni sudija u krivičnom predmetu protiv al-Nashirija dozvolio je Mičelovo svedočenje samo zato što je CIA uništila video-kasete za koju su branioci tvrdili da će pokazati islednike, kako muče navodnog teroriste i još jednog zatvorenika na crnom mestu.

Haspel je ranije priznala svoju ulogu u uništavanju 92 trake ispitivanja, od kojih je većina prikazivala Abu Zubajda, prvog osumnjičenog za terorizam za koga se zna, da je bio meta u programu CIA za mučenje nakon 11. septembra.

U to vreme bila je šef osoblja CIA-e, šefa operacija Hosea Rodrigeza mlađeg.

Kasnije je bila direktorka CIA-e pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom, od aprila 2018. do januara 2021.

Tokom saslušanja u Senatu 2018. za njenu potvrdu za direktora CIA-e, Haspel je o uništenom video snimku rekla: „Takođe bih jasno rekla da se nisam pojavila na kasetama.

Na pitanje senatora Dajan Fajnštajn (D-Kalifornija) da li je nadgledala ispitivanja al-Naširija, odbila je da odgovori, rekavši da su takve informacije poverljive.

Interna revizija CIA-e „nije pronašla nikakvu grešku“ u vezi sa Haspelinom ulogom u naređenju uništavanja traka.

„Što više pregledamo poverljive činjenice, to smo više uznemireni – i zbog radnji, koje je preduzela tokom svoje karijere i zbog neuspeha CIA-e, da javnosti omogući da ih razmotri“, grupa senatora protivi se Haspelinoj nominaciji za CIA, direktorka je napisala 2018.

Ona je ipak dobila posao, čime je postala prva žena na čelu agencije.

Senatska istraga o programu mučenja otkrila je, da su ispitivači hteli da prestanu da koriste takve tehnike na al-Naširiju, jer je odgovarao na direktna pitanja ali im je viši vrh naredio da nastave, piše Tajms.

Al-Naširi je takođe navodno kasnije mučen na drugom crnom mestu CIA.

U jednom slučaju, islednik je pokrenuo bušilicu pored glave sa kapuljačom nagog zatvorenika.

CIA mu je 2004. godine ubacila dodatak ishrani u rektum, kada je odbio da jede, navodi se u izveštaju.

Crne lokacije CIA-e su postavljene, kao deo američkog rata protiv terorizma, u suštini kao tajni zatvori za držanje „neprijateljskih boraca“.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je 2014. da je Poljska prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, pošto je CIA mučila Zubajdu i al-Naširija, u tajnom objektu u zemlji.

ECHR je 2018. utvrdio da su, dozvoljavajući mučenje u svojim zemljama, Rumunija i Litvanija, takođe prekršile prava Zubajde i al-Naširija.

Borba.Info

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …