Džejms Kameron: “Upozorio sam vas 1984., niste slušali“!

Kanadski režiser Džejms Kameron rekao je da je njegov naučnofantastični blokbaster „Terminator” iz 1984. trebalo da posluži kao upozorenje o opasnostima veštačke inteligencije i da bi „oružavanje” nove tehnologije moglo da ima katastrofalne posledice.

Govoreći za CTV Nevs u utorak, nagrađivanog režisera su pitali da li veruje da bi veštačka inteligencija jednog dana mogla da dovede do „izumiranja čovečanstva“, strah koji čak dele i neki lideri industrije.

„Apsolutno delim njihovu zabrinutost. Upozorio sam vas 1984., a vi niste slušali“, rekao je on, misleći na svoj film „Terminator“, koji prati kibernetičkog ubicu kreiranog od strane inteligentnog superkompjutera poznatog, kao Skajnet.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kameron je dalje upozorio da je „naoružavanje AI najveća opasnost“.

„Mislim da ćemo ući u ekvivalent trke u nuklearnom naoružanju sa veštačkom inteligencijom.

A ako mi to ne izgradimo, drugi će to sigurno graditi, a onda će eskalirati“, rekao je on.

Ako se veštačka inteligencija primeni na bojnom polju, kompjuteri bi mogli da se kreću tako brzo da ljudi više neće moći da posreduju, rekao je poznati reditelj, tvrdeći da takva tehnologija ne bi ostavila vremena za mirovne pregovore ili primirje.

„Kada imate posla sa takvim potencijalom da on eskalira u nuklearni rat, deeskalacija je glavni cilj.

Taj tajm aut je potreban – ali da li će to učiniti? AI neće“, nastavio je Kameron.

Slavni filmski stvaralac je ranije izdao slična upozorenja, rekavši da, iako veštačka inteligencija može biti prilično sjajna, to bi takođe moglo da bude bukvalno smak sveta.

Čak je otišao toliko daleko da je rekao da je veštačka inteligencija mogla da preuzme svet i da već manipuliše njime ali mi jednostavno ne znamo, spekulišući da bi razumni kompjuteri imali potpunu kontrolu nad svim medijima i svime.

Iako tehnologija tek treba da postigne globalnu dominaciju, neki vodeći stručnjaci su takođe izrazili zabrinutost u vezi sa veštačkom inteligencijom.

Ranije ove godine, giganti veštačke inteligencije, uključujući OpenAI i Google-ov DeepMind, pridružili su se akademicima, zakonodavcima i preduzetnicima u izdavanju izjave u kojoj su pozvali na ublažavanje „rizika od izumiranja od veštačke inteligencije“, rekavši da bi to trebalo da bude „globalni prioritet zajedno sa drugim rizicima na društvenom nivou i nuklearnim rizicima kao što je pandemija rata“.

U sličnom otvorenom pismu objavljenom prošlog marta poziva se na šestomesečnu pauzu u obuci moćnih sistema veštačke inteligencije, rekavši da ih „treba razvijati samo kada smo uvereni da će njihovi efekti biti pozitivni i da se njihovim rizicima može upravljati“.

U saopštenju, koje je potpisalo više od 1.000 stručnjaka i rukovodilaca – uključujući Elona Maska i suosnivača Epla Stiva Voznijaka – upozorava se da veštačka inteligencija može predstavljati “duboke rizike za društvo i čovečanstvo”.

Borba.Info/Mediji

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vojni ekspert: Ruske trupe napreduju, ka Kramatorsku!

Situacija za ukrajinske trupe na ratištu se pogoršava, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar …